Hírek

2012.06.30. 17:52

Lovasok a ''hűség falvaiban''

Körkép - Nardán ünnepi műsorral, ebéddel, ajándékkal várták Hende Csaba honvédelmi minisztert, az esemény fővédnökét. Itt kezdődött meg szombaton délelőtt az a kétnapos, több települést érintő lovas "hűségtúra", amelynek kezdeményezője a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület, és amelyhez a települések önkormányzatai is csatlakoztak.

Ölbei Lívia

Szentpéterfa, Pornóapáti, Horvátlövő, Vaskeresztes, Felsőcsatár, Narda, Ólmod, ezek a hűség – nemzetiségi: németek, illetve horvátok által lakott - falvai, amelyeknek lakossága Trianon után úgy döntött: Magyarországhoz szeretnének tartozni. A felsorolt települések közül Nardát, Felsőcsatárt, Vaskeresztest, Horvátlövőt és Pornóapátit érinti az a kétnapos lovastúra, amelynek kezdeményezője az eseményen mintegy húsz lovast felvonultató  Klapka György egyesület, fővédnökségét pedig Hende Csaba honvédelmi miniszter vállalta.

A túra szombaton Nardán kezdődött, a honvédelmi miniszter a megkoszorúzta a település trianoni emlékművét. Rövid köszöntőjében a generációkat összefogó emlékezés jelentősége mellett hangsúlyozta: voltaképpen helybeliként vesz részt az eseményen, hiszen a szombathelyi Hende család gyökerei Oladhoz kötődnek.

A miniszter lovas hintón tette meg az utat a túra következő állomásáig, Felsőcsatárig, ahol katonazenekar vezette a világháborús emlékműhöz az emlékezőket. A koszorúzáson mások mellett részt vett Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke, Harangozó Bertalan, a megyei kormányhivatal vezetője, valamint Lazáry Viktor, Szombathely alpolgármestere. A polgármesteri köszöntőt és az ünnepi beszédet megelőzően kulturális műsor köszöntötte a túra résztvevőit a Pezi fogadónál.

A túra, amelyen a nem mindennapi hőségben mintegy húsz lovas vesz részt, vasárnap Vaskeresztesen, Horvátlövőn és Pornóapátiban folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!