Hírek

2012.06.25. 10:22

Macskabaglyok a belvárosban

Egyre összébb szorul az állatvilág élettere, a madarak is a városokba költöznek. Jó példa erre a világszerte fellelhető macskabagoly, amely újabban a szombathelyi belvárosban ad hírt gyarapodó pupulációjáról.

Kozma Gábor

Ennek örülhetünk, annak már kevésbé, hogy egyre inkább zavarják az ott lakók éjszakai nyugalmát. Öt-hat másodpercenként ismétlődő, velőtrázó sikolyhoz hasonlatos hívóhangot adnak ki éjjel 11 és hajnali 4 óra között, folyamatosan. Így aztán a nyitott ablakú alvás is megszűnőben a környéken.



- Azt sem tudtam, hogy a világon vannak ezek a madarak, most meg lehetetlen normálisan aludni tőlük - mondta el egy férfi. - Szerintem az lehet a gond, hogy a múzeum előtt egy sor nagy fát lecsonkoltak, megzavarhatták őket. Nem vagyok szakember, de arra kiváncsi lennék, hogy mit lehet kezdeni ezzel a problémával - fejtegette, majd hozzá tette: éjjeli, egészségügyi kényszersétája során a Borostyánkő áruháztól a kórházig terjedően, a Gyöngyös mentén, tíz-tizenöt példányt hallott.

Leírás szerint a macskabagoly nincs a kihalás szélén, nem is védett, de hozzá tartozik világunkhoz. Megkérdeztük a szakembert, jelesül Németh Csaba ornitológust. - Tény, hogy kellemetlen a hívóhangjuk és kissé szokatlan, hogy az érintett területen ekkora számban fordulnak elő. Valószinűleg több család fiókái repülhettek ki és így jelzik, hogy éhesek. A patak mentén jóval több a rágcsáló főleg meleg, száraz időben mint másutt, s ők éjjel vadásznak. Az emberektől nem félnek, türelem kell, pár hét alatt önnállósodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!