Hírek

2012.06.29. 16:45

Megújuló energiát használnak a megújult óvodában

Vép - Teljesen megújult a város óvodája. Pályázati támogatással fejlesztették az infrastruktúrát, emellett kialakítottak egy sószobát, s az intézmény konyháját is renoválták. Pénteken ünnepélyesen is átadták.

Simon Erzsébet

Hozzon a gyermeknek mindenki amit tud: játékot, zenét, örömet. Kodály Zoltán szavait idézte Padosné Kiszela Edit óvodai szakértő, amikor pénteken köszöntötte a Vadvirág óvoda közösségét az intézmény ünnepélyes avatóján. Teljesen megújult ugyanis a kisdedóvó. Ez alkalomból gyűltek össze gyermekek, szülők, pedagógusok, városvezetők, s kellemes, családias - politikus potentátoktól mentes - légkörben ünnepeltek a "világ közepén".

Az óvodaavató is egyik eseménye annak a hétvégi gazdag programsorozatnak, amelyet úgy aposztrofálnak a szervezők, hogy "fesztivál a világ közepén". Padosné Kiszela Edit szerint ezúttal ténylegesen is ott voltunk, hiszen az óvoda a megismerhető világot jelenti az oda járó kisgyermekeknek. Számukra ugyanis sorsdöntő az a néhány év, amit az intézményben töltenek. Fontos, hogy jó alapokat kapjanak a sikeres felnőtté váláshoz. A pedagógusok a neveléssel, a művészetek eszközeivel, a fenntartó a kiváló körülmények megteremtésével járul hozzá ehhez. Most az önkormányzat korszerűsítette az épületet, fejlesztette az infrastruktúrát.

Kovács Péter polgármester adott számot arról, hogy pályázati támogatás révén újulhatott meg az óvoda. A Belügyminisztériumtól kaptak mintegy huszonegy millió forintot. Az összeget több mint ötmillió forint saját erővel kiegészítve sikerült megoldani a tetőzet cseréjét, a homlokzat teljes felújítását, hőszigetelését, a még meglevő régi ajtók és ablakok kiváltását újakra, korszerűsítették a fűtést, a használati melegvíz-ellátást pedig napkollektorok segítik. Lefedték, megnagyobbították a teraszokat, megújult a konyha épületgépészeti rendszere, megépült egy ételkiadó helyiség, és a konyhai eszközök nagy részét is újakra cserélték. És ahogy a polgármester fogalmazott, hab a tortán az óvoda legújabb büszkesége, a sószoba. A sószoba a légúti betegségek megelőzéséhez nyújt segítséget, kedvező élettani hatásait parajdi sótömbök és himalájai sótéglák között élvezheti aktív időtöltéssel az intézmény több mint száz óvodása  meghatározott beosztás szerint. A létrehozását a  Bóbita Óvodai Egyesület, az önkormányzat, a szülők, s más helybeliek felajánlásai segítették. Mondhatni, egyik ékköve a városnak az óvoda, bár kissé eldugott helyen található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!