Hírek

2012.06.10. 06:16

Nem csak botforgatók - Húsz éve szórakoztatják a közönséget a sárvári mazsorettek

Sárvár - Húsz év alatt több ezer sárvári és Sárvár környéki lányból faragott mazsorettet Csikós Györgyné Edit, akit a jubileumi gálaműsor után kértünk fel egy kis múltidézésre.

Nagy Ildikó

Amikor húsz évvel ezelőtt, 1992. januárjában Pernecker János, a sárvári fúvószenekar karnagya arra kérte, szervezzen mazsorett csoportot a városban, Csikós Györgyné Edit azt sem tudta, mi fán terem a mazsorett. Aztán megnézett egy videót, amelyben lányok meneteltek pomponnal a kezükben, csokorba gyűjtött nyolc általános iskolás lányt, és elkezdődött a munka. Nem is akárhogyan: ugyanabban az évben, augusztusban, a Gyulán megrendezett nemzetközi fesztiválon már vastapsot kaptak a sárvári mazsorettek. Aztán 1994-ben megalakult a Magyar Fúvószenei Szövetség mazsorett szekciója, ami szakmailag nagy lendületet adott az ügynek, így néhány évvel később már képezték is az oktatókat. Edit az elsők között szerzett oklevelet.

- Művészeti vezetőként mindig ügyeltem arra, hogy ne másokat utánozzak, saját stílus kialakítására törekedtem - mondja Edit, aki nemcsak a koreográfiákat, de a lányok fellépőruháit is megtervezte, és tervezi ma is.

A mazsorettek produkciója a fúvósokkal együtt teljes: a sárvári együttes több zenekarral is (így a sárvárival is) dolgozott az elmúlt húsz esztendőben, mostanában a Kanona Band vagy a pápai fúvószenekar kíséri őket.

Volt olyan időszak, amikor Editnek több mint száz tanítványa volt, ma több korcsoportban 64 lánnyal foglalkoznak. Nem véletlen a többes szám, hiszen a művészeti vezetőnek ma már segítői is vannak: az egykori tanítvány, Pálla Zsanett a kezdőkkel foglalkozik, Sebestyén Zsolt pedig 2006 óta táncot tanít a mazsoretteknek. A gálaműsorokban ugyanis show-elemekkel is előrukkolnak a lányok.

A sárvári együttes évente 35-50 alkalommal lép fel, majdnem minden hétvégén szerepelnek valahol. A kicsik hetente két alkalommal 45-45 percet próbálnak, a felsősök azonban kétszer ennyit, így az ő részükről valóban kitartást követel ez az elfoglaltság.

- Nemcsak a lányoknák jár a köszönet, a szüleiknek is, hiszen ők is maximálisan segítenek mindenben - mondja Edit, aki a múlt hét végén megrendezett jubileumi gálán is megköszönte a szülők közreműködését. És persze a városét, amely szintén fontosnak tartja az együttes felkarolását.

A lányok pedig meghálálják a törődést: az elmúlt két évtizedben 76 kiemelt arany, 46 arany, 16 ezüst minősítést szereztek különböző rangos fesztiválokon, tíz alkalommal pedig különdíjjal tértek haza. A Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség nemcsak az együttes, de Edit munkáját is értékelte, méghozzá nívódíjjal. Edit egyébként elnökségi tagként segíti a szövetség munkáját.

A mazsorettek nemcsak botforgatók, mondja mosolyogva Edit, és ez a jubileumi gálán is kiderült, ahol fergeteges showműsorral hálálták meg a közönség szeretetét. A fellépésre eljöttek a régi mazsorettek is, az ő esetükben különösen nagy szervezést igényelt a próbák megszervezése, hiszen az egyetemi vizsgaidőszak kellős közepére esett a műsor. Nagy sikert aratott a gálának az a része, amikor az elmúlt húsz év alatt készült fellépőruhákat is felvonultatták a lányok.

Csikós Györgyné többször is elhatározta, hogy összeszámolja, hány lányból faragott mazsorettet. Végül sosem ért a végére, de azt mondja, az elmúlt húsz évben több ezren fordultak meg a csoportjaiban. Nem csak sárvári tanítványai voltak, ikervári, rábapatyi, egervölgyi, zsédenyi és hegyfalui lányokkal is dolgozott és dolgozik ma is reméljük, hogy még sokáig fog is.

A jubileumi gálaműsor a nyolcadik alkalommal megrendezett Sárvári Nemzetközi Fúvószenekari és Mazsorett Fesztivál programjához kapcsolódott, amelyre Pápáról, Kapuvárról, Szombathelyről, Szlovákiából és Szerbiából is érkeztek csoportok. A sárvári együttes az idén Finnországba és Spanyolországba készül. A mazsorettek és művészeti vezetőjüket Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Kondora István sárvári polgármester, valamint Dohos László, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke is köszöntötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!