Hírek

2012.06.23. 10:49

Pap- és diakónusszentelés volt Szombathelyen

Szombathely - Szombaton 10 órakor a szombathelyi Sarlós Boldogasszony székesegyházban Molnár János, Németh Csaba és Óra Krisztián diakónusokat pappá, Kovács József akolitust pedig diakónussá szentelte dr. Veres András megyés püspök.

Némethy Mária

Harangzúgás jelezte szombaton délelőtt az ünnep kezdetét. A Szombathelyi Egyházmegye egész papsága összegyűlt erre, átvonult a püspöki palotából a székesegyházba, amit a felszentelésre váró papok rokonai, barátai töltöttek meg. Sokan állva, vagy a mellékoltárok előtt ülve hallgatták végig a több mint kétórás szentmisét. Voltak, akik gyalogosan érkeztek az ünnepre. Többen Zalából jöttek, mert Molnár János zalaháshágyi, Németh Csaba bánokszentgyörgyi, Kovács József zalalövői, Óra Krisztián pedig szombathelyi.

A szentelés szertartásának kezdetén név szerint szólították a diakónussá, majd az áldozópappá válókat. A megyés püspök a hívek közössége előtt kérdezte meg, hogy alkalmasak-e a jelöltek a felszentelésre. Szentbeszédében dr. Veres András elsősorban a szentelendőkhöz szólt, útravalóul például az önképzés fontosságáról is beszélt, azt hangsúlyozta:

- Csak azok léphetnek Krisztus egyházának szolgálatába, akiket Krisztus választott ki.

A jelöltek nyilatkoztak arról, hogy szabad akaratukból kérik szentelésüket, s ígéretet tettek arra, hogy az egyház szándéka szerint fogják majd szolgálatukat betölteni. A litánia előtt földre borultak, így fejezték ki alázatukat Isten előtt. A litániát követte a szentelési szertartás.

A pap- és diakónusszentelésre – az eddigi évekhez hasonlóan –, meghívták az idén jubiláló oltártestvérek is. Megemlékeztek dr. Konkoly István nyugalmazott megyés püspök püspökké szentelésének 25. évfordulójáról, valamint dr. Horváth Lóránt Ödön OPraem, ny. premontrei apát, Bősze József SDB és dr. Geosits István atyák pappá szentelésének 60. évfordulójáról. Dr. Konkoly Istvánt először dr. Veres András megyés püspök köszöntötte, majd a rendszerváltás után újjáalapított kulturális és oktatási intézmények képviselői, végül dr. Horváth Lajos székesegyházi kanonok, egykori irodaigazgató. Ezután átadták neki a papság ajándékát, a Csonka Ernő szombathelyi festőművész által készített portrét II. János Pál pápáról, aki annakidején kinevezte szombathelyi püspökké dr. Konkoly Istvánt, s akit látogatása alkalmából fogadhatott is Szombathelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!