Hírek

2012.06.29. 06:50

Sokba kerül a parlagfű

Megyei körkép - Július 1-től ellenőrzik a parlagfűvel fertőzött területeket. A büntetés 15 ezer forintnál kezdődik, s akár ötmillió forint is lehet.

Bajdó Bettina

Az elmúlt években a parlagfű a legagresszívebb és leggyakoribb allergénné, a pollenallergia pedig egyre súlyosabb, egészséget veszélyeztető tényezővé vált hazánkban. Az ebben szenvedő betegek száma a becslések szerint eléri a kétmilliót.

Július 1-jétől a szakemberek már büntetnek a parlagfű miatt. A helyszíni ellenőrzéseket saját kezdeményezésre vagy bejelentés alapján külterületen a földhivatal, belterületen a jegyző végzi. A földhivatal feladata a külterületen parlagfűvel fertőzött részek felderítése és felmérése. A hivatal minden év július 1-jével rendszeresen helyszíni ellenőrzéseket végez. Ennek során a mezőgazdászok GPS-szel felszerelt kézi számítógép segítségével azonosítják a fertőzött területeket, erről digitális jegyzőkönyvet vesznek fel, amelyet a helyszínen készített fénykép, valamint a tulajdonosi és földhasználói azonosítók csatolásával továbbítanak egy központi szerverre. A jegyzők belterületeken ellenőrizhetnek, illetve közérdekű védekezést is elrendelhetnek. A hatósági munkát a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága végzi, ez a szerv rendeli el a közérdekű védekezést külterületen, valamint akkor, ha belterületi ingatlan esetében az önkormányzat nem tesz eleget a védekezési kötelezettségének. A kiszabható büntetés mértéke bel- és külterületen  a terület nagyságától függ, 15 ezer és ötmillió forint között változik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!