Hírek

2012.06.19. 10:49

Száll a virágpor a levegőben

Szombathely - Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Osztályának jelentése szerint a csalánfélék és pázsitfűfélék virágpora okozhat gondot az allergiásoknak.

Bajdó Bettina

A 23. héten közepén kissé lecsökkent a pollenterhelés, csütörtöktől ismét magasabb volt olvasható a heti pollenjelentésben. A csalánfélék virágporát regisztrálták a legnagyobb mennyiségben, koncentrációja országszerte közepes, sőt a hét második felében több városban is magas szintet ért el. Szombathelyen több napon is alacsony szintet mértek a virágporából. A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja szintén országszerte elérte a tüneteket okozó közepes szintet, illetve pollenszemeit a hét folyamán több állomáson magas koncentrációban regisztrálták. Tüneteket okozó koncentrációban volt még jelen a levegőben a bálványfa virágpora, illetve a fenyőfélék, a hárs, Pécsett és Nyíregyházán az útifű, Debrecenben a lórom, Zalaegerszegen a szelídgesztenye és Szolnokon a kender pollenszemei is. Alacsony koncentrációban jelen voltak még a csapdákban a bodza, a libatopfélék és az ernyősvirágzatúak pollenszemei is. Továbbra is tüneteket okozó mennyiségben vannak jelen a légkörben az allergén gombák, az Alterneria és a Cladosporium koncentrációja is több helyen elérte a nagyon magas szintet. A vasi megyeszékhelyen, június 10-én, vasárnap magas szintet detektáltak a koncentrációjából.

Az eddig beérkezett adatok alapján a csalánfélék virágporának koncentrációja a 24. hét első felében közepes, hétvégén azonban már magas szintet ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!