Hírek

2012.06.06. 16:52

Tótisztító diákok - Középiskolások szedték a szemetet

Szombathely - A Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Savaria Szakképző Iskolája környezetvédelmi akciósorozatot indított idén március 1-jén. A program új fejezetéhez ért.

Bajdó Bettina

Horváthné Németh Ritától, a projektet koordináló pedagógustól megtudtuk, hogy az iskola nagyszabású környezetvédelmi akciósorozatot indított, mivel az intézmény nevelési programjában nagy szerepet kap közvetlen környezetünk és Szombathely tisztán tartása. A diákok terepmunkákon és tanórákon ismerkedhetnek meg a hulladékgazdálkodás és az újrafelhasználás lehetőségeivel. Ezekben a környezetvédelmi munkákban alkalmanként egy-egy osztály vesz részt.

A terepmunkák célterülete egyrészt az iskola szűkebb környezete, másrészt a város azon területei, melyek sok „gazdátlan” szeméttel terheltek. Ilyen például az Újvilág utca, illetve a Joskar-Ola lakótelep egy része. A város ezen részét már megtisztították a diákok, a tapasztalatok elkeserítők voltak.

Szerdán a 11.D osztály tanulói vettek részt a terepgyakorlaton, s a Csónakázótavat és környékét tisztították meg a szeméttől. Munka közben beszélgettünk a diákokkal, akik ismét elkeserítő tapasztalatokkal gazdagodtak a szemétgyűjtés során. Horváthné Németh Rita elmondta, hogy sokféle szemetet találtak, a legjellemzőbb a háztartási hulladék volt, de zoknikat, bugyikat, öngyújtókat és cigisdobozokat is a zsákokba tettek a gyerekek.

Meglepődtek a talált szemét mennyiségén, hiszen a hét végén volt az önkéntes szemétszedő akció, melynek során a Csónakázótó környéke is megtisztult. szerdán is több zsáknyi szemét gyűlt össze. A szemétgyűjtés után közösen megbeszélték a tapasztalatokat, s egy biztos, mind a 28 gyerek ezentúl sokkal környezettudatosabban gondolkodik majd. Az iskolában is erre nevelik őket, áprilistól ugyanis az intézmény falain belül is szelektíven gyűjtik a hulladékot.


Több helyről is jön segítség

Az illegális szemétlerakó helyek feltérképezésében és adott esetben elszórt hulladékok származási helyének megállapításában is közreműködnek a tanulók, s ezeket az információkat az illetékes környezetvédelmi hatósághoz továbbítják a szükséges intézkedések megtétele érdekében. A terepmunkákban az iskolát segíti a helyi önkormánytat kommunális és környezetvédelmi irodája, valamint a Szova Zrt., az elméleti órák szakmai hátterét a Nyugatdunántúli Környezetvédelmi Központ szolgáltatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!