Hírek

2012.06.04. 16:57

Trianonról tudni kell - Emlékművet avattak újra a Zrínyi iskolában

Szombathely - Eljött az ideje, hogy a kisiskolások is megismerjék Trianon súlyos örökségét. Okulásul és a történelmi igazság szellemében.

Korbacsics Gergő

Ez vezérelte a Zrínyi Ilona Általános Iskolát akkor, amikor úgy döntött: felújítja és felavatja azt az emlékművet, amelyet Trianon okán emeltek még a múlt század harmincas éveiben.

A hétfői ünnepségen és emlékezésen Kis Gábor igazgató azt emelte ki, hogy a Nemzeti Összetartozás Napja éppen azért méltóságteljes, mert felül emelkedik a nemzetet ért gyászon és a jövőre, minden magyar összefogására helyezi a hangsúlyt.

– Országunkat lecsonkolták, a 17 millióból 7 millió lakosa maradt. Területeink kétharmada is odalett. Erről tudni kötelességünk. Iskolánk udvarán évtizedek óta nem lengett június 4- én zászló, de nem volt megemlékezés. Az idei az első, azon vagyunk, hogy ez folytatódjék – mondta az igazgató.

Majd megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek az emlékmű felújításában, pontosabban újraépítésében (az eredeti a kerítés mellett volt, a mostani pedig az udvar fő helyén). Külön is méltatta a Szent György Lovagrend munkáját.

Dr. Prugberger Emil városi képviselő mondta az avatóbeszédet. A koncon való osztozkodás ugyan 92 évvel ezelőtti, de – mutatott rá – elfeledni ma sem lehet és nem is szabad.

Magyarósi Miklós nagyprior köszöntôje után leleplezték az emlékművet, amelynek láttán a népes diáksereg spontán tapsban tört ki. Márk atya az emlékmű megáldása előtt a nemzet testi és szellemi gyarapodásának szükségességét hangsúlyozta. Kérte, hogy tartsa fel a kezét az, akinek testvére van – kézerdő meredt a magasba.

Az avatót versekkel és énekmondással színesítették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!