Hírek

2012.06.03. 02:20

Újabb bírságok jöhetnek

Szombathely - A közgyűlés elé került a héten egy előterjesztés, mely szerint rendeletet hoznak az úgynevezett tiltott, kirívóan közösségellenes magatartások elleni szankciókról. A vonatkozó törvény szerint ezt 50 ezer forintig terjedő helyszíni, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal lehet majd sújtani. Büntethető lenne az is, aki nem szállíttatja el a hulladékot vagy tiltott helyen fogyaszt alkoholt.

Bajdó Bettina

Új rendelet megalkotásán dolgozik a szombathelyi önkormányzat, a tervezet első olvasatban a héten került a testület elé. Eszerint büntethető lesz az, aki tiltott, kirívóan közösségellenesen viselkedik. Azt, hogy ezt mit is jelent pontosan, jogszabályok rögzítik. Ilyen magatartásnak a társadalomra nem veszélyes, de a közösség által elítélt, a közösségi együttélés szabályaival ellentétes cselekmények, mulasztások minősülnek. Például büntethető lesz az, aki a városnak a városnév használata szabályairól szóló önkormányzati rendeletben meghatározott nevét, címerét vagy zászlaját az arra jogosult engedélye nélkül vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően használja. Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást valósít meg az is, aki a települési szilárd hulladék elszállításával kapcsolatos közszolgáltatást, a város szervezett és rendszeres hulladékszállításba bekapcsolt területén nem veszi igénybe.

Az is fizethet, aki a temetőben temetésre ki nem jelölt területen halottat eltemet, ravatalozásra ki nem jelölt helyen halottat vagy hamvakat felravataloz, vagy arra ki nem jelölt helyen halott hamvait szétszórja. Ha az új törvény hatályba lép, büntethető lesz az is, aki a város közterületein tiltott szeszesitalt fogyaszt, s az is, aki zöldterületen nem az e célra kijelölt úton közlekedik, gyepfelületen, parkosított vagy zöldterületen gépjárművel megáll vagy várakozik. Felléphetnek azokkal szemben is, akik a náluk keletkezett háztartási és egyéb hulladékot a más tulajdonában vagy használatában lévő gyűjtőtartályba a tulajdonos vagy használó engedélye nélkül helyezik el. Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el az az ingatlanhasználó vagy -tulajdonos is, aki területe tisztántartásáról nem gondoskodik, vagy az ingatlanon elhelyezett, elszórt vagy felhalmozott hulladékot a kijelölt hulladéklerakó helyre nem szállítja vagy szállíttatja el. Az is, aki a tulajdonában, használatában lévő ingatlan előtti járda, járda hiányában egy méter széles területsáv, illetve a vendégjárda, a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai állagmegóvásáról, tisztántartásáról, hóeltakarításáról, síkosságmentesítéséről nem gondoskodik. Megbírságolhatják majd azt is, aki közkifolyónál, közterületen elhelyezett tűzcsapnál járművet mos, vagy kutyát póráz nélkül az állatok tartásáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott kutyafuttatásra kijelölt területek kivételével közterületre kivisz. A készülő rendelet sok mindenre kitér, azokra is, akik a jogszabályban meghatározott időtartamon túl magas zajkibocsátással járó rendezvényt tartanak, s azokra is, akik kommunális, illetve ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot kerti hulladékként vagy azzal összekeverve égetnek el.

A vonatkozó törvény szerint mindezeket 50 ezer forintig terjedő helyszíni, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal lehet majd sújtani. Már első olvasatban is több kérdés merült fel a képviselőkben a tervezettel kapcsolatban. Mindjárt az elején többen felvetették, hogy nem értik pontosan, mit is jelent a tiltott, közösségellenes magatartás. Miért tartozik ezek közé például az, ha valaki nem takarítja le a járdát. Németh Kálmán (MSZP–SZTKE) képviselő szerint maga a tervezet közösségellenes, mert nincsenek pontosan meghatározva a szabályok, például az, hogy mit jelent a hangos zaj. Mert valakinek már az is hangos, ha a lépcsőház egyik lakásában magasabb hangerőn szól a zene. Másban az a kérdés merült fel, hogy mi van akkor, ha valaki azért nem tudja ellapátolnia havat a lépcsőház elől, mert dolgozik. A felmerülő kérdésekre a képviselők választ is kaptak: ha szabadságon van a házfelügyelő és esik a hó, akkor a közterületesek előbb figyelmeztetnek, aztán büntetnek. A kirívó zajszinteket pedig a környezetvédelmi rendelet szabályozza.

A készülő rendelethez több felvetés is érkezett, ezért az előterjesztést több ponton is módosították. Legközelebb júniusban kerül a közgyűlés elé.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!