Hírek

2012.06.24. 15:37

Vasvár a békevárosok hálózatának új tagja

Vasvár - Zadarban volt a Békevárosok Európai Hálózata nemzetközi szervezet legutóbbi közgyűlése, ahol Vasvár is képviseltette magát.

Merklin Tímea

A történelmi békekötés helyszíneként is híres Vasvár februárban adta be a hálózathoz való csatlakozási kérelmét, amely most hozta meg az eredményét: tagja lett a nemzetközi szervezetnek. Legutóbbi közgyűlésük Zadarban volt, a város egyik neves műemlékében, a 9. századi Szent Donát templomban. A Békevárosok Európai Hálózata elnöke, a portugál Eduardo Basso nyitotta meg az ünnepi ülést, ahol – Zadar város kérelmével együtt – egyhangúlag támogatották Vasvár felvételét. Az elnök a belépési oklevelet ünnepélyes keretek között adta át a Vasvár várost képviselő dr. Kiss Attila osztályvezetőnek.

A szervezet még az idén szeretne egy újabb közgyűlést a törökországi Edirnében (magyarul Drinápoly) tartani. A 2013-as tavaszi közgyűlés helye és időpontja a németországi Hubertusburgban lesz. Kiváló alkalmat nyújt hozzá a Hétéves Háborút lezáró hubertusburgi béke (1763) 250. évfordulója. A vasvári küldöttség javasolta, hogy a hálózat elnöksége már most tervezzen be 2014-re a vasvári béke 350. évfordulóján egy közgyűlést Vasvárra. Délután módszertani megbeszélés volt, amelynek során a résztvevők megvitatták a Békevárosok Európai Hálózata Európai Kulturális Útvonalként való pályázati lehetőségeit. A kulturális útvonalként való elismertetéshez mindenképpen fontos a hálózat további bővítése, amely a közeljövőben újabb tagok felvételével (például a szerbiai Pozsarevác) folytatódik. A gyűlés végén a tagvárosok képviselői prezentációval illusztrált előadásban adtak számot a helyi partnerségi rendszerek kialakításának lehetőségeirôl. Vasvár városról prof. dr. Tóth Ferenc tartott előadást. A gyűlés harmadik napján a konkrét feladatokról és a Békevárosok Európai Hálózata továbbfejlődésének lehetőségeiről esett szó. Itt a vasvári küldöttség javaslatot tett egy Tudományos Tanács létrehozására, amelyet az elnökség a következő közgyűlésen vitat majd meg.

A gyűlés után a küldöttek megtekintetteték Zadar nevezetességeit, köztük az ottani ferences templomot és kolostort, ahol a hagyomány szerint az 1358-as zárai békét aláírták, amelynek értelmében Dalmácia visszakerült a magyar koronához, viszont a magyar király egyes elfoglalt várakat a velenceieknek visszaadott. Velence nem sokáig tűrte békével az érzékeny veszteséggel járó békekötést, nem egyszer ütközött össze a magyar királlyal a vitás pontok felett. Ennek a 1378. évi háború lett a folytatása, aminek a 1381-es, a zárait megerősítő torinói békekötés vetett véget. A történelmi helyszínen a magyar küldöttséget kimelten is üdvözölték a ferences atyák.

Vasvár városnak a Békevárosok Európai Hálózatába való felvétele azért nagy jelentőségű, mivel a vasi kisváros az egyetlen olyan település a mai Magyarországon, amelynek történetéhez nemzetközi békekötés kapcsolódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!