Hírek

2012.06.19. 14:22

Veszélyes szállítmány - Szombathelyen javítják a klórt szállító vonatot

Szombathely - Klórt szállítanak azok a vasúti kocsik, amelyeket műszaki okokból nem engedtek be Szlovéniába: a kocsikat a MÁV Vasjármű Kft. szombathelyi telephelyén javítják biztonsági intézkedések mellett.

Ölbei Lívia

Kedden kora este is három tűzoltóautó állt ügyeletben a Vasjármű telephelyénél. A klórt magas nyomáson, cseppfolyósított állapotban szállító vasúti szerelvény információink szerint Romániából Szlovéniába tartott, ahova azonban nem nyert bebocsáttatást: a műszaki ellenőrzés után a hodosi határátkelőről visszaküldték, így kötött ki Szombathelyen, ahonnan valószínűleg szerdán indul tovább.

A katasztrófavédelem közlése szerint "Szombathelyen folyamatban van a három műszaki hibás vasúti tartálykocsi javítása. A tartálykocsikat a múlt héten irányították a szombathelyi vasúti javítóüzembe, miután az ellenőrzés műszaki hibákra derített fényt. A közlekedési hatóság megállapította, hogy a három jármű alkalmatlan a közforgalmú pályahálózat használatára." A javítás idejére a klórtartályt egy másik vasúti alvázra helyezik át, a kocsik helyreállított alvázon indulnak tovább Szlovéniába.

A javítás alatt a katasztrófavédelem szakértői a helyszínen tartózkodnak. Bár a hiba "közlekedésgépészeti", azért jár el a katasztrófavédelem is, mert a tartályokban lévő anyag veszélyes árunak minősül. A hatóságok vizsgálják, hogy mi okozta a hibát. A katasztrófavédelem közleménye kiemeli, hogy "veszélyes anyagok szállítása során a legszigorúbb biztonsági előírásoknak kell eleget tenni. A katasztrófavédelmen belül az idén alakult meg az iparbiztonsági hatóság, amely már több száz ellenőrzést hajtott végre a vasúti közlekedés területén is". Tegyük hozzá: éppen ezért kérdés, hogy miképpen haladhatott át az országon a szerelvény. 

 

A klórgáz erősen mérgező, szúrós szagú, zöldes-sárga színű gáz, melyet kétatomos klórmolekulák (Cl2) alkotnak. Reakciókészsége nagy, csaknem minden elemmel reagál. Az orr, száj, kötőhártya és légutak a nyálkahártyáit erősen izgatja, az irritáló hatás oka, hogy a nyálkahártyák nedves felszínén maró hatású sósavat képez, ezért a tüdőbe kerülve tüdővizenyőt okozhat. Korábban gyakran előforduló klórgáz-mérgezés típus volt, hogy sósavat különböző tisztítószerekkel kevertek, vagy egymás után használtak, és ilyenkor klórgáz szabadult fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!