Hírek

2012.07.25. 05:12

A lovas hagyományt őrzik Jakabkor a gencsapáti falunapon

Gencsapáti - A lovas hagyományok őrzését kapcsolják a Búcsúváró Falunaphoz július 28-án, szombaton, kulturális és sportprogramokkal várják a látogatókat.

Merklin Tímea

 - Jakab napja ma, 25-én van, az ehhez legközelebb eső vasárnap szokásosan a búcsú, hiszen Szent Jakab a falu, a templom védőszentje. Előttevaló nap rendezzük meg a Fogathajtó Akadály Emlékhajtást Bodorkós József emlékére a gencsapáti sportpályán - mondja Varga Albin, a gencsapáti művelődési ház igazgatója. - Bodorkós József  autóbalesetben hunyt el, de a családja és Geröly Tibor családja azóta is megrendezik a versenyt. Az idei  már a hatodik.  Ez is hagyományőrzés, a lóval kapcsolatos hagyományok őrzése, Geröly Tibor ezt ragadja meg. Sport- és kulturális programokkal igyekszünk tartalmassá tenni a napot. Minden program ingyenes.

A rendezvényen díjmentesen népi fajátékok használhatók, lesz jurta-játszóház és íjászat   az AJAGUR Hagyományőrző Ifjúsági Egyesület közreműködésével.

A kétfordulós akadályhajtás szombaton 11 órakor kezdődik, egyszeri összevetéssel, közben Hamza Viktória  tart lovasbemutatót. Az ifjú hölgy olyan tehetséges lóidomár, hogy azt mondják a hozzáértők, száz évente egy ilyen születik. A 19 éves komárom-szőnyi lány a saját maga által kiképzett lovaival nagy sikernek örvend. A lovak megszállottja, szerelmese. A 14. születésnapjára kapta az első lovát. Egyik kedvence Babszi,  egy welsh és shetlandi félvér kanca póni, a szabadidomítást vele kezdte el, vele tapasztalt ki rengeteg mindent. Csapatában van egy Szirén nevű lova is, egy haflingi kanca, akit szintén szabadidomítással kezel. Szirén például olyan szerencsés természetű, hogy benne van minden érdekes dologban, barátságos és emberközpontú. De volt önfejű lova is, akinél nehéz volt elérni, hogy elfogadja gazdájának, de ma már ő is élvezi a közös játékot.

A Búcsúváró Falunap délutáni programjában 15.30-kor kezdődik a vadászhajtás. 18.30-kor hirdetik ki az eredményeket. A két szám összetett győztese egy vándorserleget nyer el, aki három egymást követő alkalommal megnyeri az összetett versenyt, a vándorserleg örökös tulajdonosa lesz. Az eredményhirdetés után tombolasorsolás lesz, ahol a fődíj egy póniló, de kisorsolnak egy bárányt, egy kecskegidát is, és még sok-sok értékes ajándékot.

Az esti programokat a Szombathelyi Kistérség Többcélú Társulása 300 négyzetméteres rendezvénysátrában rendezik. 20 órakor  SP-koncert,  21 órakor Unikum buli, illetve falunapi bál lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!