Hírek

2012.07.04. 02:17

A rendetlenségen próbálnak úrrá lenni Kőszegen

Kőszeg - Csütörtöktől kéthetente helyszíni bejárások lesznek Kőszegen a város értékeinek és tisztaságának megóvása érdekében. Ezek minden évben márciustól november végéig tartanak. Jelen lesz a körzet képviselője és több szakember is.

Némethy Mária

Az igénytelenségből, a megszokásból fakadó rendetlenségen próbálnak úrrá lenni Kőszegen. A város képviselői május végén elhatározták, hogy a szép kisváros rendje és értékeinek megóvása érdekében ezentúl helyszíni bejárásokat tartanak. Március 1-e és november 30-a között kéthetente évente meghatározott városbejárási terv alapján végzik majd el ezt a fontos munkát.

- Az elsőt most csütörtökön tartjuk - hallom Ujvári Csabától, a városfejlesztési és üzemeltetési osztály vezetőjétől.

Lesz mit számbavenni, összeírni, majd kijavítani. Az önkéntesség tavalyi, európai évében ugyanis Preininger Ferenc önzetlenül, nagyon szeretett városa érdekében tartott már ilyen szemléket. Feltárta mindazokat a hiányosságokat, hibákat, rendetlenségeket amelyek őt zavarták, s amelyek a város arculatának jobbítása érdekében javíthatóak.

- Nem is tudok másként végigmenni Kőszegen, csak azzal a szemmel, hogy ez az én szeretett, szép városom, s ami zavaró, az nagyon el tud keseríteni - mondta el Preininger Ferenc, aki éveken át városi képviselő volt, ma a pénzügyi bizottság tagjaként segíti városát.

Az általa készített lajstrom eléggé hosszú.

Kőszeg központjában hiába vannak a házakon virágtartók, most is üresek

A hirdetőoszlopokon ugyan már nem jellemzőek a ferdén felragasztott plakátok, de a visszamaradó ragasztók, az összevisszaság szemet bántó. Az óriásplakátok rendezetlen állapota kritikán aluli. Az üres felületek, a leszaggatott hirdetések nagyon szembeszökően rontják a városképet. Preininger Ferenc azt tapasztalta, hogy a helyi rendezvényekre invitáló plakátok gyakorlata sem elfogadható. Ezeket kirakatokon, elektromos elosztószekrényeken, autóbusz várókban bárki elhelyezheti bárhol. Akár a Fő téren, a történelmi belváros műemléki környezetében is. Ugyancsak Kőszeghez, a város hangulatához méltatlannak találta az olvashatatlan információs táblákat. Ilyenek például a műemléki házak oldalán elhelyezett, sok esetben mára már megkopott fekete háztörténetet ismertető táblák, vagy a közúti közlekedés útbaigazító táblái. Ez utóbbiak között nem egyet meghajlított, megdöntött egy-egy figyelmetlen autós, azután hónapokig úgy áll ferdén, hibásan.

Együtt meg is nézzük, hogy a Fő téren sajnos több helyen hiába vannak kint az ablakok alatt a virágtartók, virág bennük még sincs. (Ezt sokszor hiányolta Bakos György is, képviselőként rengetegszer szóba hozta.) A Rákóczi utcánál a patikamúzeum fölött is virág nélkül árválkodnak a 80-as években kihelyezett virágtartók. Itt, Kőszegen, ahol a következő osztrák településen is látható, mennyit dob az utcaképen a sok-sok virágládákban, kaspókban pompázó virág, érthetetlen, hogy nem utánozzák. Kőszegen, a város központjában tavaly 30 kihelyezett fém virágtartóban nyáron nem volt virág. Ennek miértje érthetetlen.

Az üzletek kirakatai, portáljai sem mindig méltóak Kőszeghez, az ország egyik legszebb kisvárosához. Akárcsak a megkopott homlokzatok. A helyenként lepergett vakolat pótlása nem jár jelentős anyagi kiadással, mégis nagyon hatásos, mert a rendezettség fontos. Preininger Ferenc javaslata szerint a tisztán magántulajdonú vagy vegyes tulajdonú házak esetében sem szabad lemondani arról, hogy városképi szempontból újítsák fel a házak homlokzatát. Erre a képviselő-testület levélben felkérhetné a tulajdonosokat, de segítségnyújtásról is gondolkodni kellene. A Szabóhegyre felvezető szerpentinút fém és betonkorlátait a turisták biztonsága érdekében talán pályázati pénzből kellene rendbe tenni.

A helyszíni bejárásokat, a gondok számbavételét a nyolc városi képviselői körzeten végighaladva végzik el.

Csütörtökön a városbejáráson ott lesz a városfejlesztési és üzemeltetési osztály és a Kőszegi Nonprofit Kft. vezetője, több szakember, közterület felügyelők és a választói körzet képviselője is.


Csütörtökön kezdődik a bejárás

Az első helyszíni bejárás csütörtökön, a város északi részében lesz az 1. számú választókörzet területén. Résztvesz rajta a körzet képviselője dr. Mátrai István is, aki a kulturális, oktatási, szociális, egészségügyi és sport bizottság elnöke. Megtekintik, milyen javítanivalók vannak például az Auguszt, Bertalan Erzsébet, Borsmonostori, Kálvária, Kethelyi, Malomárok, Meskó, Puskapor, Vámház és a többi utcákban. Július 16-án lesz a következő bejárás Básthy Béla alpolgármester körzetében. Augusztus 3-án a 3. választókörzet, Kiss Zoltán képviselő körzete a belvárost érinti majd. Augusztus 14-én Kiss Péter, a városfejlesztési bizottság elnöke körzetének bejárása zárja majd a nyári helyszínelések sorát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!