Hírek

2012.07.19. 08:44

Amióta büntetik, kevesebb a kutyagumi

Szombathely - Továbbra is vita tárgyát képezi a kutyák és gazdáik által az utcán hagyott "tereptárgy", vagyis a kutyagumi, amely nem csak esztétikátlan, de az egészégre ártalmas is lehet. Több intézkedést is tettek az illetékesek a helyzet javítására.

Vas Népe

Kétféle módon sértheti meg a tulajdonos a szabályokat: ha póráz és szájkosár nélkül sétáltatja az állatot - utóbbi csak bizonyos fajtáknál kötelező -, illetve, ha nem takarít fel utána. Annak ellenőrzése, hogy a kutyatartók összeszedik-e a piszkot, a közterület-felügyelet feladata. Ha szabálysértés történik, 5-50 ezer forint közötti bírságot szabhatnak ki, vagy akár feljelentést is tehetnek. A szigorú büntetés mellett a felügyelők állandó járőrözése is visszatartó erőt jelenthet.

Dr. Varsányi Péter, a Szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatója elmondta: saját maga is tapasztalja, hogy javult a helyzet a tavalyi zérótolerancia jegyében eltelt egy hónap hatására, mikor a rendőrséggel együtt felügyelték a kutyatulajdonosokat. Ma már kevesebb kutyapiszokkal találkozni az utcán, a tulajdonosok többsége már műanyag zacskóval indulnak sétára kedvenceikkel.

Nagy Lászlóné kutyatulajdonos a reggeli és esti órákban viszi sétára kutyáját, az idős korú keveréket, Picúrt. Az útvonal függ az időjárástól is, de legtöbbször a Perint partjára, vagy zárt kutyafuttatóba viszi kedvencét. Elmondta: soha nem indul el zacskó nélkül, sőt, ha azt tapasztalja, hogy más gazdák nem tesznek eleget kötelezettségüknek, igyekszik rábírni őket arra, hogy szedjék össze a piszkot.

- Felháborító, hogy a kutyák gazdái szemtelenül reagálnak a kérésemre. Elsősorban azok nem visznek magukkal zacskót, akik nagy termetű kutyát tartanak - teszi hozzá. Véleménye szerint aki szereti az állatot, annak ezt is meg kell tennie, hiszen felelősséget vállalt érte. Egyetért azzal, hogy a szabályszegőket büntetni kell, valamint ennek mértékével is elégedett.

- Reálisnak tartom azt a  büntetési összeget, amit kiszabhatnak - mondja. - Habár javult a helyzet, a többi gazdát is rá kellene bírni a felelősségteljes viselkedésre.

Tovább lehetne javítani a helyzeten, ha bécsi minta szerint a szombathelyi közterületeken is elhelyeznének műanyag zacskókat dobozokban erre a célra. Természetesen ennek sikerességéhez az is szükséges, hogy rendeltetésszerűen használják a zacskókat, ne lopják el ezeket, és ne pazaroljanak a kutyatulajdonosok.

Pócza Gabriella

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!