Hírek

2012.07.17. 05:35

Betű és kenyér - Egyre bővülő digitális helytörténet

Celldömölk – A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár ezekben a hetekben főleg a végtelen virtuális térben közelíthető meg. Augusztusban aztán lesz mozimaraton is.

Ölbei Lívia

Bár a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár ezekben a hetekben zárva tart, azért a digitális szolgáltatások igénybe vehetők. A Kemenesaljai Digitális Könyvtár több érdekességgel is szolgál. „A könyvtár honlapja – a holnap könyvtára” jelmondat jegyében értékes helyi vonatkozású dokumentumokkal bővült az állomány. Könyvészeti ritkaságnak számít Payr Sándor egyháztörténész több mint száz éve megjelent „A Perlakiak négyszázados ároni háza” című tanulmánya, amely jelentős terjedelemben foglalkozik a kemenesaljai evangélikusok 17-19. századi történetével. Időtálló, alapos falutörténet Majthényi Lászlónak Egyházashetyéről írt elemző krónikája”, szól Németh Tibor könyvtáros ajánlója.

A könyvtár vezetője azzal folytatja, hogy „a publikált források digitális formátumban való megőrzése és a nyilvánosság elé tárása mellett különösen fontosak a kéziratos források, amelyek közkinccsé tétele az egyetemes digitális emlékezetet is gazdagítja. E körben Kozák Károly régésznek az egykor tervbe vett Celldömölk monográfiába készült, eddig sehol sem publikált, a dömölki bencés apátság történetéről írt, alapvető jelentőségű dolgozata először kap nyilvánosságot a digitális könyvtár felületén.Ugyanezek elmondhatók Dóka Klárának Az ipar és kereskedelem fejlődése Kemenesalján a késői feudalizmus időszakában témakörben írt tanulmányáról”. Klaffl Zoltán a városi könyvtárban, a honismereti munkaközösségben osztotta meg először a nyilvánossággal A kenyérsütés története, sütőiparág kialakulása – Kismáriacell- Celldömölk sütőipara című dolgozatát, amely „a hétköznapi történelem vonatkozásában” bővíti a helytörténet iránt érdeklődők ismereteit. A legújabb népszámlálás adta az ötletet Németh Tibornak, hogy összegyűjtse a Kemenesalja településeire vonatkozó összefoglaló történeti demográfiai adatokat az 1698 és 2011 közötti időszakból. Az adattár a Digitális Könyvtár Történeti demográfia menüpontjában böngészhető.

A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár „tetején” működő artmozi szórakoztató és művészfilmeket egyaránt kínál a közönségnek (gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt). A KMKK a kialakult vetítési renden túl mozimaratonra készül: hamarosan nonstop programmal lepi meg a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!