Hírek

2012.07.22. 18:45

Elöljárót választott a falu

Szentpéterfa – A polgármesteri tisztségéről lemondott Kohut Győző utódjáról vasárnap döntött a horvát nemzetiségű község. Az új polgármester Skraptisné Jurasits Ágnes lett.

Péter Gyöngyi

Április 30-án egészségügyi okokra hivatkozva lemondott Kohut Győző, a község polgármestere, aki 2010 ősze óta töltötte be ezt a tisztséget. A választási törvény szerint három hónapon belül ki kellett írni a polgármester-választást. Június 7-éig kiküldték az ajánlószelvényeket, június 22 én 16 óráig lehetett bevinni az összegyűjtött kopogtatócédulákat. Egy jelöltnek minimálisan 26 ajánlást kellett bemutatnia (ez a választópolgárok három százaléka). A helyi választási bizottság május 14-én tűzte ki a polgármester- választás időpontját, július 22-ét. Mint a kopogtatócédulák leadása után kiderült, két jelölt indult: az addigi alpolgármester, Skrapitsné Jurasits Ágnes és Hirschl József, aki 1990-2002 között már volt polgármester a horvát nemzetiségi településen.

Vasárnap reggel hat órakor nyitott ki a szavazóhelyiség és este hétkor zárt – ezt kivételesen az alsó iskolában rendezték be, mert a kultúrház, ahol szavazni szoktak a szentpéterfaiak, felújítás miatt zárva van. Dr. Dely Ferencné jegyzőtől megtudtuk, hogy a részvételi arány a nap folyamán folyamatosan emelkedett. Délután háromkor még csak 38 százalék volt, de a voksolás végére 63,5 százalékra nőtt. (A részvételi aránynak egyébként nincs jelentősége polgármester- választáskor, a választás érvényessége ugyanis nem függ ettől). Miután lezárták az urnát, megkezdődött a szavazatok összeszámlálása: kiderült, hogy 839 szavazásra jogosult közül 533-an mentek el voksolni, és mindössze egy érvénytelen szavazat volt. A két jelölt közül Skrapitsné Jurasits Ágnes kapott több voksot (331), így 2014 őszéig ő tölti be a polgármesteri tisztséget a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!