Hírek

2012.07.03. 13:50

Erdélybe vitték az adományt a sárvári iskolások

Sárvár, Erdély - Szent László útján határtalanul: négynapos tanulmányi kiránduláson vett részt Erdélyben a sárvári katolikus általános iskola 32 diákja, öt pedagógusa és 13 szülő. Az utazáshoz 772 ezer forint támogatást nyertek.

Dr. Szalai Ferencné H. Judit

Diákok és tanárok egyaránt nagy izgalommal és sok munkával készültek az utazásra: videofilmet készítettek iskolás mindennapjaikról, Sárvár nevezetességeiről, útinaplót terveztek, műsort állítottak össze, papírhulladék-gyűjtésben szorgoskodtak, amelynek bevételét a kalotaszentkirályi rászoruló magyar iskolásoknak szánták, jótékonysági hangversenyt adtak, ahol pénzt gyűjtöttek Böjte Csaba neveltjeinek.

Nagyváradon, Szent László nyomában járva, megnézték a róla elnevezett templomot, a székesegyházat, a lovagkirály hermája előtt elénekelték iskolájuk himnuszát. Nem hagyták ki az Ady Múzeumot sem, de Csucsán a Boncza-kastélyban is jártak.

A szállásuk Kalotaszentkirályon, családoknál volt, ahol megtapasztalták az erdélyi vendégszeretet melegségét. Este a helyi általános iskola tanulóinak mutatták be műsorukat, átadták az anyagi támogatást, majd a táncházban megismerkedtek a kalotaszegi népviselettel és tánccal.

Másnap Kolozsvár szépségeit tekintették meg: a kolozsmonostori apátságot, a házsongárdi temetőt, Hunyadi Mátyás szülőházát, Tordán megnézték a hasadékot és a sóbánya gyönyörű termeit. Torockón a tájházak szépségeiben gyönyörködtek, Gyulafehérváron a vár erődítményét, útközben a kenyérmezei csata helyszínét tekintették meg. Algyógon szálltak meg másodízben, ahol templomot takarítottak, emlékfát ültettek.

A harmadik napot Déván kezdték, szentmisén vettek részt a Ferences templomban, felkeresték a Böjte Csaba által létrehozott árvaházat, ahol átadták a sárvári jótékonysági koncertjükön összegyűjtött adományt, felelevenítették Kőmíves Kelemen népballadáját, és megmászták a várat. Délután Vajdahunyadon a fejedelem várában gyönyörködtek. Negyedik nap, hazafelé, Világoson megtekintették a fegyverletétel helyszínét, Aradon megkoszorúzták a hős tábornokok emlékművét, elénekelték a magyar himnuszt.

Számtalan élményben volt részük, s észrevétlenül még jobb közösséggé váltak. A sárvári diákok megismerték az erdélyi magyarok életmódját, hagyománytisztelő kultúráját, ételeiket és gyönyörű természeti adottságaikat. Ráébredtek arra, hogy vannak olyan embertársaik, akik kincsként őrzik magyarságukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!