Hírek

2012.07.24. 15:00

Fiatalok a nemzedékek közti szolidaritásért

Kőszeg - A Kőszegi Testvérvárosi Egyesületnek köszönhetően ezen a héten 60 külföldi fiatal a város vendége.

Némethy Mária

A Kőszegi Testvérvárosi Egyesület az idén a kilencedik nemzetközi ifjúsági cseréjét hajtja végre ezen a héten a Cselekvő Ifjúság program keretében.      
Hétfőn este érkezett  60 külföldi fiatal,  csehek, lengyelek, máltaiak, olaszok és portugálok Kőszegre. Itt a Jurisich gimnázium diákjaival együtt dolgoznak  a FACH elnevezésű  projekten. (A FACH a Far in Age, Close in Heart, azaz  Korban távol, lélekben közel szlogen rövidítése.)  A projekt  által a fiatalok és az  idősek kapcsolatát dolgozzák fel.


Köztudott, hogy a 2012-es év az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve. A kezdeményezés arra hívja fel a figyelmet, hogy Európában minden eddiginél hosszabb ideig élnek az emberek, és idősebb éveiket is egészségesebben töltik, mint korábban. A tevékeny öregkor nagyon fontos a nemzedékek közötti szolidaritás fenntartásában  azokban a társadalmakban, amelyekben egyre több az idős ember. Kőszegen a fiatalok műsortervet készítenek nekik, meglátogatnak olyan egyesületeket (például horgászt, kerékpárost), ahol idősek és fiatalok is együtt tevékenykednek, partit is szerveznek nyugdíjasoknak. Érdekes program lesz az is, amikor a fiatalok meginterjúvolnak néhány nem mai, Kőszegen nagyon  jól ismert idős embert: dr. Erwin Birnmeyert, dr. Juhász Ferencet és Kosztra Pált. De persze lesz idejük megismerkedni a várossal, kirándulnak Budapestre is. 

 A program zárásaként vasárnap este  6 órától  a Jurisich Miklós Gimnáziumban  nagyszabású nemzetközi kulturális műsorral - ebben lesz zene, tánc, ének, vers -  kedveskednek majd a közönségnek a lengyel, cseh, olasz, portugál és máltai fiatalok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!