Hírek

2012.07.18. 06:05

Hódítók és felszabadítók

Sárvár – Gasztronómiai, történelmi időutazás, immár negyedszer. A Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület hétvégi rendezvényén „ezernyi” színes program várja a nagyérdeműt. A fesztiválnyitót szombaton tartják a Rába-parti kisvárosban.

Simon Erzsébet

Minden évben a Báthory-lakoma vezeti be a Nádasdy Történelmi Fesztivál eseményeit. Aki tegnap lemaradt a kulináris élvezetről, ma még pótolhatja. Este hét órakor a várban, az első bástya félhomályában, középkori külsőségek között fogyaszthatja el a különleges fogásokat. Ezúttal – a fesztivál szelleméhez igazodva – korabeli, keleties ízekkel várják a gasztronómia iránt érdeklődő vendégeket; a szervezők meggyőződése ugyanis, hogy egy korszakot kiválóan jellemeznek az ételei. Idén is a Tinódi Fogadó prezentálja – korabeli kifejezéssel élve „adja fel”– a sajátos étkeket, a hangulatról a Nádasdy Bandérium, Kóta Pál lantos, illetve a Mira Orient Art hastáncosai gondoskodnak.

Bár a pergő események – ágyútűzzel – csak pénteken kezdődnek, a csütörtök sem lesz program nélküli: délután négy órakor a Nádasdy Ferenc Bandérium tart bemutatót a gyógyfürdőn. A várban pénteken egy órakor dördül el az ágyú, majd vándormuzsikusok, igricek, regösök zenebonája csábítja a közönséget. Korabeli ruhakölteményeket mutatnak be a Barabás György Műszaki Szakközépiskola tanulóinak munkáiból, a programot Gölbasi viseletbemutatója színesíti. Fél hatkor ünnepi megemlékezést tartanak a Fekete Bég szobránál.



Koncertekkel, török vitézek bevonulásával, táncházzal ér véget a nap. A fő attrakciók szombaton lesznek: tízkor fesztiválnyitó, hagyományőrző csapatok bemutatkozása a vár előtti „vásártéren”, koncertek, felvonulás a városban. A török és a magyar csapatok látványos ütközete, az ostromjáték öt órakor veszi kezdetét. Idén azonban a magyar vitézek felmentőként érkeznek, hiszen a vár ezúttal török kézen lesz – a szervezők eljátszottak a gondolattal, miszerint így is eshetett volna.

Estére aztán el is dől a vár sorsa – együtt ünnepel a vár népe a mezőváros lakóival. A napot Rúzsa Magdi élő koncertje koronázza meg. Vasárnap a kardok és a muskéták eldöntik mind a török, mind a magyar vitézek sorsát, akik bemutatják harci és hadi tudományukat. Lovasok, gyalogosok szerepelnek a történelmi forgatagban. Ne lepődjünk meg, ha oszmán adószedőkkel is találkozunk: csak portyáznak a mezővárosban. A kézművesvásár mellett korabeli lepények és pecsenyék vására is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!