Hírek

2012.07.26. 05:10

Jogsértő hirdetések: a munkavállalásnál hátrányban a 40 év felettiek

Szombathely - A lapunkhoz érkező panaszokból kiderül: jócskán akadnak, akiket életkoruk miatt ér hátrányos megkülönböztetés. Mindezt a diszkriminációs ügyek kivizsgálására szakosodott Egyenlő Bánásmód Hatóság megyei referense, dr. Jójárt Ágnes Szilvia is megerősítette.

Kiss Tamás/Vas Népe

Dr. Jójárt Ágnes Szilvia elmondása szerint a hatóság Esélyegyenlőség a munka világában című, EU-s támogatást élvező kutatássorozata is rámutatott arra, hogy munkaadói körökben (sajnos) számos előítélet él a 40 év feletti munkavállalókkal szemben. Gyakori tévhit például, hogy az említett korosztály tagjai jóval rugalmatlanabbak a fiatalabbaknál, illetve, hogy a teherbíró képességük alacsonyabb és gyakrabban megbetegszenek.


Ilyen előítéletek miatt van az, hogy a munkanélküliek egy jelentős része a 40 év feletti szakképzettek közül kerül ki. A munkaadók sokszor már az álláshirdetésben kikötik, hogy 20-30 év közötti munkavállalót keresnek. Teszik ezt anélkül, hogy bármilyen ésszerű alapja lenne ama feltételezésnek, hogy a meghirdetett munkát egy 40 év feletti ne tudná elvégezni, közölte dr. Jójárt Ágnes Szilvia, akitől megtudtuk, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a közelmúltban egy ilyen diszkrimináló hirdetés miatt marasztalt el egy céget. A vállalkozás raktáros-árufeltöltő-komissiózó munkakörbe csak 20-30 év közöttieket kívánt felvenni, a hirdetésre négyszer is jelentkező 40 év feletti panaszost pedig minden egyes alkalommal elutasította. A cég a hatósági eljárás során védekezésként csak annyit tudott előadni, hogy az életkor szerinti kikötés a hirdetésben csupán szerencsétlen szóhasználat volt, és a panaszost azért utasították el, mert az önéletrajza alapján azt gondolták, hogy a meghirdetettnél komolyabb munkát keres... Az EBH a céget elmarasztalta és pénzbírsággal is sújtotta.

A vasi esélyegyenlőségi-referens szerint az is gyakori, hogy bár a cégek a hirdetésben nem jelölik meg az életkorral kapcsolatos kikötést, a felvételi eljárás során már az első rostán  további feltételek vizsgálata nélkül  kiesik az a jelentkező, aki életkora miatt nem felel meg nekik. (Dr. Jójárt Ágnes Szilvia elmondása szerint az egyik eljárásban a bepanaszolt állásközvetítő cég külföldi partnerére hivatkozva azzal védekezett, hogy csak meghatározott életkor alatti dolgozókat hajlandó fogadni. A hatóság ebben az esetben is megállapította a jogsértést.)

Az életkor szerinti hátrányos megkülönböztetés a közalkalmazotti törvény hatálya alá tartozó munkáltatóknál is előfordul. Az ügyvédnő által felhozott esetben első körben életkori feltétel nélkül jelent meg egy adott közalkalmazotti álláshirdetés, amelyre egy 40 év feletti álláskereső is jelentkezett, de elutasították. Röviddel ezután a szóbanforgó közalkalmazotti állásra ismét felhívást tettek közzé, amelyben viszont már az is szerepelt, hogy a pozícióra kizárólag 40 év alattiakat keresnek. Az EBH eljárása során az intézmény azzal védekezett, hogy a sok év közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező panaszosnak járó illetményt nem tudná kigazdálkodni, ezért utasították el, s szabtak meg másodjára korhatárt. Az érvelést a hatóság nem fogadta el, és megállapította, hogy az intézmény megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

Dr. Jójárt Ágnes Szilvia a korábbi helyszín (Szombathely, Karmelita u. 2C., tel. : 94/330-757) mellett szerdánként 14 és 16 óra között az Esélyek Házában (11-es Huszár u. 116., tel.: 509-695) is várja a panaszosokat. Az ügyvédnő javaslata szerint az érdeklődőknek érdemes telefonon bejelentkezniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!