Hírek

2012.07.03. 14:31

Kulturális kincsekkel gazdagodott Uraiújfalu

Uraiújfalu - A felújítása utáni első szentmisére gyűltek össze a hívek a szentivánfai templomban Keresztelő Szent János születésének ünnepén.

Simon Erzsébet

Pályázati támogatás révén valósulhatott meg a katolikus hívek azon álma, hogy újra szentmisén imádkozhassanak a szentivánfai templomban.

Az épület több mint egy évtizede kezdődött külső renoválása után a templom ajtói ugyanis bezárultak. A belső felújításra csak az elmúlt évben nyílt lehetőség.

Nemrég a templom védőszentjének, Keresztelő Szent Jánosnak az ünnepén Aigner Géza plébános celebrált szentmisét a megújult templomban. A katolikus lelkipásztor elmondta, hogy a templom falai a tatárjárás utáni időkben épülhettek. Az 1360-as évek táján festhették ki a templomot. Talán Vas megye egyik legrégebbi címerábrázolása látható a donátorok mellett. A 17. században kisebb változtatások történtek az épületen. A 18. század végén impozáns késő barokk stílusban építették át sekrestyével és kegyúri oratóriummal kiegészítve. A mostani renoválást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal támogatása és a Nemzeti Kulturális Alap pályázati forrása tette lehetővé mintegy húszmillió forint értékben. Az Árpád-kori templomban a belső felújítás során a korábban ismert középkori falfestmény mellett A három királyok érkezése témájú falkép töredéke is napvilágra került. Nagyon érdekes, hogy a falfestmény szoros hasonlóságot mutat az azonos témájú, Aquila János által festett veleméri freskóval. Művészettörténeti vélemény szerint a szentivánfai jelenet egy generációval korábbi a veleméri falfestménynél. A karzat falán két feltehetően reformáció-kori, török-kori falrajzot is restauráltak. A déli kapu mellett a falkutatás során rátaláltak az egykori kő szenteltvíztartó faragványára is. Elmondható, hogy gazdagabb lett a falu e kulturális kincsekkel, s új folyamat veheti kezdetét az értékes örökség feldolgozása, bemutatása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!