Hírek

2012.07.02. 14:12

Nagyszabású betöréssorozatot derített fel a rendőrség Vas megyében

Szombathely - A számok nyelvén: 78 ügy, 108 bűncselekmény és 18 milliós lopási kár. Az erkölcsiről már ne is beszéljünk.

Kozma Gábor

Vas megyében szinte minden mutató jobb az országos átlagnál, ha a közbiztonságot nézzük. Ugyanakkor néhányan sajátos módon küzdenék le a válságot, a törvény megsértésével gyarapítanák jövedelmüket. Két évvel ezelőtt 2183 betöréses lopást regisztráltak a szombathelyi rendőrkapitányságon, tavaly 1776-ot, a csökkenés szembetűnő. Ahogy Hollósi Gábor kapitány megjegyezte, mindez a hatékonyabb rendőri munkának tudható be. Jellemző, hogy míg korábban évi 100 kisboltot pakoltak ki, addig tavaly 41-et, itt is lekapcsoltak jó néhány rosszfiút. Másrészt elszaporodtak a hétvégi házak elleni támadások. Ennek hátterében állt az a veszélyes bűnözői csoport is, amelyet nemrég buktattak le a rendőrök. Erről dr. Horváth András rendőrtiszt, a nyomozás irányítója számolt be.

Megtudhattuk, hogy a szorgos tolvajok nem az időt lopták: több mint száz bűncselekményt követtek el, ebből 20 milliót kasszíroztak. Akadt egy 6 milliós tételük is, jelesül kifosztottak egy fogadót. Ez ügy kapcsán is négy elkövető előzetesben várja sorsának alakulását, 12-en pedig szabadlábon védekezhetnek. A történet akkor vett éles fordulatot, amikor tavaly novemberben jelezték: elfogy a jobb napokat megért fogadó. Kiderült, hogy a tolvajok a falakon és a tetőn kívül szinte mindent vittek. Hűtőgép, mikrosütő, éttermi- és konyhai tárgyak tűntek el, a lopott árut értékesítették. A társaság idővel kiterjesztette vadászterületét. Moráljukra jellemző, hogy azt a magyar-holland vállalkozást is meglopták, ahol egyikük dolgozott. Az illető úgy vélte, hogy munkaadója nem fizeti meg eléggé, így hát néhány gépét meglovasította... De vittek fűkaszákat, motorfűrészeket, feltörtek telephelyeket, garázsokat, pincéket. Az Újvilág utcában 8 garázst károsítottak, Tanakajdon meg a téesz telephelyén fosztogattak. Salköveskút, Sorkifalud, Nárai is bánta ténykedésüket és az is megesett, hogy egyetlen éjszaka 15 hétvégi házat rámoltak ki. A rendőrség a nyomukban volt, az adatgyűjtés tovább szorította a hurkot. Majd az egyik elkövető, személyes ok miatt, dalolni kezdett...

A 36-45 év közötti bűnelkövetők most a sorsukra várnak, igaz ez a három női tippadóra is. Többségük valószínűleg hosszú börtönéveknek néz majd elébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!