Hírek

2012.07.02. 13:35

Összefogtak Sajtoskálon a barokk templom felújításáért

Sajtoskál - A nyolcszáz éves település búcsúnapján szentelték fel újra a pályázati támogatással megújult katolikus templomot.

Simon Erzsébet

Hálaadó szentmisén ünnepelték nemrég a sajtoskáli hívek és meghívott vendégeik a Szent Péter és Pál tiszteletére szentelt katolikus templom megújulását. Haller Imre polgármester négy évre tekintett vissza a beruházást ismertetve.

- 2008-ban pályázat keretében lehetőség nyílt, hogy támogatást kapjunk templomunk felújításához. Az akkori képviselő-testület felvállalta, hogy az egyházközség helyett előre megfinanszírozza a nagy volumenű beruházást. Elkészültek a felújítási munkálatok tervei, és a győri püspökség egyetértésével beadtuk a pályázatot. Sajnos eredménytelen lett, de a kudarc nem szegte a kedvünket. Sőt, megerősített minket abban, hogy ha újabb lehetőség adódik, ismét próbálkozzunk. 2010 decemberében újra kiírták a pályázatot, és a már elkészült tervek alapján ismételten pályáztunk a támogatásra. Tavaly nyáron tudtuk meg, hogy a pályázatunk sikeres lett, és a sajtoskáli római katolikus egyházközség 17,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

A községbeliek nem tétlenkedtek, hamarosan munkához is láttak. A falu lakóinak összefogásával, szorgos munkával tavaly ősszel leverték a nedves vakolatot. Aztán tavasszal megkezdődhettek a tervek alapján a felújítási munkálatok. A torony vörösréz borítást kapott, a külső falszárító, szellőző vakolással és újraszínezéssel szép küllemű lett az épület. A templom környezete a csapadékvíz elvezetés és a térkövezés révén újult meg. Megtörtént a harangok villamosítása is. A templomkertben megújult a Lourdes-i barlang. A templommal együtt a sajtoskáliak és a faluból elszármazottak anyagi és társadalmi munkával történő támogatásával a plébánia patinás épületének homlokzata is új köntöst kapott.

A templom előtt mutatós tábla ismerteti a falu és az egyházi épület történetét. A kivitelezői gondoltak arra is, hogy a látogatók sötétedés után is olvashassák az információkat. A megvilágítását ötletesen apró napelemmel oldották meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!