Hírek

2012.07.26. 05:20

Sünök a lakásban: védett állatok, otthoni tartásuk aggályos

Szombathely - Mivel a sün védett állat, etetése, befogadása dicsérendő ugyan, de állatvédelmi szempontból kockázatos cselekedet: a jó szándék megbosszulhatja magát.

Peltzer Géza

Olvasónk újságolta, hogy négy kis sünt gondoz, amióta a sünök anyját elgázolta egy autó. Lefotóztuk a csöppségeket, és természetesen kétségünk nincs afelől, hogy megfelelő gondoskodást kapnak az apróságok. A dolog azonban nem ilyen egyszerű: mivel az európai sün (Erinaceus europaeus) védett állat, otthoni tartása jogi akadályokba ütközik. Egy nevét nem vállaló természetvédő elmondta:
- Ha jó szándékkal, szakszerűen etet,  nevel fel egy sünt valaki otthon azzal a céllal, hogy később visszaengedi a természetbe, szerintem nincs a jogszabály ellen.  
Hozzátette: mivel az apró állatokkal, rovarokkal táplálkozó  sünt kutya- és macskaeledelen tartják, ez már önmagában is konfliktusforrás. A kutya ugyanis nem nézi jó szemmel, hogy a tüskés állat az ő eledelét fogyasztja, ezért támadja, piszkálja, sőt az életére is törhet. A sün azonban védett állat, s ha ilyen dolog jut valaki tudomására, és értesíti a hatóságokat, a sünt befogadó gazdára súlyos bírságot szabhatnak ki. 

Dr. Varjú Gábor állatorvos hozzátette: egyre gyakrabban hoznak be hozzájuk beteg, sérült sünöket. Felhívta a figyelmet arra, hogy  természetben  élő tüskés rovarevőkben szinte nyüzsögnek a paraziták, a legtöbbször bolhásak is, ezért célszerű befogadásuk előtt állatorvoshoz vinni őket. Befogadásuk egyébként már csak amiatt is meggondolandó, mert a sün éjszakai állat, zavarhatja a háziak pihenését. Elmondta: az európai sün mellett az utóbbi időben megjelent az afrikai fehér hasú sün is, amely  kisebb testű európai rokonánál, és jobban tűri a fogságban tartást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!