Hírek

2012.07.31. 03:18

Túllőtt a célon a kormány?

Vas megyei körkép - Nagyon is úgy tűnik, hogy a külföldi rendszámok használatának szigorításával a kormány olyanokat is büntet, akiket nem az adóelkerülés vezet. Az ombudsman változást sürget.

Kiss Tamás

Milyen ország az, ahol több százezer forintra büntetik meg a külföldön dolgozó, hazalátogató magyarokat? A kérdés egy Hollandiában tevékenykedő fiatalembertől származik, aki a vele utazó, ugyancsak kint dolgozó élettársa külföldi rendszámmal ellátott autóját vezette, amikor is az egyik hatóság emberei megállították. Panaszosunk holland nyelven íródott munkaszerződéssel gondolta bizonyítani, hogy joggal vezeti az autót, az egyenruhások azonban tudatták vele, hogy a dokumentum erre csak hiteles magyar fordítással lett volna alkalmas. Így az autó rendszáma és forgalmija is ugrott.

De nézzük csak mit is mond a szabályozás: a 2011 szeptemberétől szigorított közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény szerint, ha valakinek magyarországi lakcíme van, akkor csak magyar hatósági engedéllyel és rendszámmal közlekedhet. Egy esetleges közúti ellenőrzés során ellenőrzik, hogy a nem magyar rendszámmal rendelkező jármű vezetőjének van-e magyarországi lakóhelye. Amennyiben igen, akkor a helyszínen igazolnia kell a járműhasználat jogszerűségét: valamely jogszabályi mentesség meglétét. Például, hogy van bejelentett külföldi tartózkodási helye, vagy az üzembentartó által kiállított, a birtokba adás időpontját megjelölő hozzájárulása, amely alapján megállapítható, hogy a járművet Magyarországon egy napnál rövidebb ideig használja. Továbbá: az is vezethet külföldi rendszámú autót, akinél az ellenőrzéskor ott van a külföldi munkáltató által kiállított munkáltatói igazolásának a hiteles magyar fordítása.

Az említett fiatalembert ez utóbbi hiánya miatt büntették meg, s már csak azért is felháborodott ezen, mert még az elindulása előtt egy hitelesnek gondolt hivatalos forrásból azt az információt kapta, hogy a munkavállalási engedélyét nem kell lefordíttatnia. (A forrást ennél pontosabban nem akarta megjelölni.)

Nem az egyenruhásokat hibáztatom, hanem a törvényt. Soha többet nem jövünk Magyarországra, közölte a férfi, akinek idegállapotára a kiszabott 200 ezer forintos büntetés mellett az sem gyakorolt jó hatást, hogy csak hosszas utánjárással, ügyvéd közreműködésével sikerült kiderítenie, hogy miként szerezhető vissza az autó rendszámtáblája. A minap újabb panaszos hívta hasonló ügyben szerkesztőségünket, s a kritikák tükrében úgy látszik, a törvényhozók (részben) melléfogtak. Az új szabályozás megalkotásával minden bizonnyal a más országban forgalomba helyzett, de Magyarországon használt autók miatt kieső adók utólagos befizettetése volt a céljuk, a szigorítás azonban mint arra Szabó Máté ombudsman is rámutatott sérti az uniós állampolgárok, például a külföldön dolgozó, s hazalátogató magyarok szabad mozgását. Az ígéretek szerint a törvény finomodhat...


Szabó Máté jelezte a kormánynak, hogy az okiratok utólagos bemutatását nem engedélyező, a jármű további használatát ellehetetlenítő, akár az autó értékét is meghaladó bírsággal fenyegető jogszabályok nincsenek arányban a regisztrációs adó elkerülésének megakadályozását célzó szándékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!