Hírek

2012.08.20. 18:23

Augusztus 20. - Gazdag ünnepi program a hosszú hétvégén Vas megyében

Szombathely - A Szent István szobornál, a Kálvária alatt tartották az augusztus 20-ai ünnepet vasárnap, ahol Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter arról beszélt, hogy az ezeréves mű, az állam, a mai magyar állam elkötelezett a közjó megteremtése iránt.

Vas Népe

Lovak nyihogtak, fúvószene szólt, amikor a nyári melegben fák, bokrok árnyékába húzódott sokaság elé bemasíroztak a katonák, hogy tiszteletadásuk mellett húzzák fel az országzászlót hétfő délelőtt. Az ünnepi műsor után Balog Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében mondott beszédet, kiemelve, hogy a szombathelyieknek minden évben megadatik: kétezer éves városban ünnepelhetik az ezeréves államot. Megérintheti a szívünket ez a varázs, az itteni élet folytonossága, hogy nem mi kezdtük, hanem sokan jártak előttünk.

Augusztus 20-a egyházi és állami ünnep. A miniszter úgy fogalmazott, gondolhatunk arra, mi volt már itt a Kárpát-medencében: hány öröm, hány szomorúság, hány győzelem és kudarc. És tekinthetünk arra, ami van. Az az ünnep, amiből nem zárjuk ki a hétköznapok kérdéseit sem; bátran beszélünk arról, ami van, és arra is gondolhatunk, ami lehetne ebben az országban.

– Legyen egy mérce, amihez mérni tudjuk magunkat. Amit nem állítgatunk lejjebb és feljebb, hanem ha leverjük, ugyanoda tesszük vissza – mondta Balog Zoltán. – Szent István életművét nem tették zárójelbe a századok, sem az államhatárok, sem a technikai vívmányok. Az állam alkotása, aminek csodájára járt Európa, keretet jelentett a magyaroknak. Minden viszály ellenére fennmaradt. Befogadott egy összetartó eszmét, a kereszténység eszméjét, amely erőforrás és értelmezési keret a válságok idején is. Szükség van egy belső iránytűre is. Szükség van egy jó államra, egy közös mércére. Múltunkban benne van a jövendő. Első királyunk összekötötte a formát és a tartalmat, a szervezetet és az eszmét. Mindezt személyével hitelesítette. Ebben van a nagy titok: az elköteleződésben. Azok a tetteink lesznek tartósak és értékesek, amelyekben benne van a személyes döntés. István úgy döntött, azt akarja az országnak, amit magának is akar, a kereszténység eszméjét. Sok harc után, de megszületett a bizalom, a polgárok és az állam között. Ma az egész világra kiterjed az a bizonytalanság, ami a jövőt kiismerhetetlenné teszi. Nem tudjuk, mi lesz egykét év múlva. Keressük a gyógyulás módszereit, keressük, milyen válságkezelő eszközökre van szükség. Fontos, hogy önöknek legyen bizalma aziránt, amit önökért teszünk. Az egyéni érdekek elé helyezzük a közérdeket, hosszú távon így lehet képviselni a közjót.

Az ünnep koszorúzással folytatódott és a NyME Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttese táncolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!