Hírek

2012.08.02. 05:50

Északon is van egy testvérváros

Szombathely - Talán csak kevesen tudják, hogy a távoli Skandináv-félszigeten fekvő Finnországban is található egy testvérvárosunk, Lappeenranta.

Vas Népe

 A település a délkelet-finnországi Saimaa-tó partján található, körülbelül harminc kilométerre az orosz határtól. 72 ezres lakosságával az ország tizenharmadik legnagyobb városa. Eredetileg a Saimaa-tónál lévő hegyfokra épült a város. A 16. században piactere a régi központból, Kauskila-ból áttelepült jelenlegi helyére, az erődítménybe. Első írásos megnevezése 1542-ből származik, és egy kiváltságokról szóló okiratban található. Ekkor még Lapwes volt a neve, később átnevezték Lapvesi-re, majd megkapta mai megnevezését.

A városban számos oktatási intézmény van, általános iskolától az egyetemekig. Itt található többek között a Lappeen rantai Műszaki Egyetem és a Saimaa-i Alkalmazott Tudományok Egyetem. Közlekedési lehetőségei kiválóak, saját nemzetközi repülőtérrel rendelkezik, vízi összeköttetésben áll az oroszországi Vyborggal, valamint a szomszédos városokkal közutak és vasutak kötik össze. A sporteseményeken több helyi csapat ért el kiváló eredményeket, ezek a finn sport legmagasabb szintjein versenyeznek. Híres a jéghoki válogatottja, kosárlabdacsapata. Női és férfi sportolók egyaránt jó teljesítménnyel szerepelnek. Mivel közel fekszik a Saimaa- tóhoz, turizmus szempontjából elsősorban „nyári városnak” titulált, de a téli időszakban is látogatott. Közelebb fekszik az orosz határhoz, mint a fővároshoz, ezért a látogatók között nagy számban találhatók oroszok. Hogy tájékozódásukat megkönnyítsék, a fontosabb dolgokat cirill betűkkel is kiírják. Közlekedési lehetőségei kiválóak, vízen is megközelíthető a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!