Hírek

2012.08.06. 15:43

Fölavatták a Tóth Zoltán-szobrot

Jánosháza - A Tóth Zoltán-szobor fölavatásához és a névadóünnepséghez kapcsolódott a Tóth Zoltán-emléktorna, volt öregfiúk-mérkőzés is. A jeles alkalomból elismeréseket adtak át.

Ölbei Lívia

A  tavasszal átadott  helytörténeti múzeum állandó kiállításán fontos szerepet játszik Jánosháza  sportélete:  innen is tudhatjuk, hogy a  Jánosházi Football Clubot 1908-ban hozták létre.  A helyi   futball-történetben természetesen  kiemelt helyet kap Tóth Zoltán,  a múzeumi  ismertető szerint a település híres szülötte, aki az itt töltött labdarúgó évek után a szombathelyi Haladás VSE meghatározó játékosá vált, és a magyar válogatott tagja is lett. A múzeumi tárlókban sok más mellett látható (mint a jánosházi  sportkör letétje) a Tóth Zoltán 60. születésnapjára készített 1998-as arany emlékérem, valamint a labdarúgó portréja. 

A múltja megismerésére, hagyományaira sokat adó  önkormányzat és a  sportkör tehát a maga eszközeivel   eddig is sokat tett azért, hogy Tóth Zoltán emléke ne halványuljon el az újabb generációk körében.
Most pedig már a jánosházi sportpálya is Tóth Zoltán nevét viseli: a neves sportoló szoborportréját a szintén Jánosházáról elszármazott szobrászművész, Illés Erika formázta meg. Az ünnepségen a  jánosházi sportkör nevében Marton Ferenc elnök köszöntötte a vendégeket,  beszédet mondott Keresztes István polgármester. A szobrot V. Németh Zsolt  államtitkár avatta föl, a leleplezésében pedig  nem kisebb sportemberek vettek részt, mint Nyilasi Tibor, Halmosi Zoltán, Szarka Zoltán és Simon Ferenc. A szobrot Bodorkós Imre katolikus plébános szentelte meg.
 Az ünnepséghez kapcsolódva rendezték meg a Tóth Zoltán-emléktornát, valamint kitüntetéseket adtak át.  A Jánosháza sportjáért elismerést Pintér István, a '77-es megyei II.  helyezett jánosházi csapat kapitánya vehette át, a sportkör által alapított, Tóth Zoltánról elnevezett utánpótlás-díjat  Zubor Dominik kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!