Hírek

2012.08.06. 15:13

Keresett pirulák: sok osztrák vásárol a hazai patikákban

Szombathely - Többen átjárnak Ausztriából Magyarországra azért, hogy beszerezzék gyógyszereiket. Népszerűek a fogamzásgátló készítmények és a potencianövelő szerek.

Bajdó Bettina

Sajtóértesülések szerint fellendült  az osztrák-magyar határon a gyógyszerturizmus. Ausztriából átjárnak a betegek a magyar patikákba, mert itt sokkal olcsóbbak a gyógyszerek. Az általunk megkérdezett patikusok nem tapasztaltak jelentős növekedést, viszont jellemző, hogy  osztrák vásárlók  térnek be a gyógyszertárakba.


Bojtos Katalin, az egyik szombathelyi patika vezetője elmondta:  előfordul, hogy osztrákok fizetnek a kasszánál.  Hozzátette, nem kiugróan magas a külföldi vásárlók száma. Leginkább az a jellemző, hogy a turisták busszal érkeznek Szombathelyre, s mivel a jármű a gyógyszertártól nem messze áll meg, ezért ilyenkor a patikába is betérnek, hogy  megvegyék gyógyszereiket. Tudatosan jönnek a magyar patikába, sokan ugyanis már recepttel érkeznek. Keresettek a fogamzásgátló szerek, valamint a reumára alkalmazható készítmények. Emellett a vitaminokból is vásárolnak a külföldiek.

Az egyik Fő téri patikában nem emelkedett jelentősen  az osztrák vásárlók száma, eddig is sokan érkeztek a határ túloldaláról - tudtuk meg dr. Herrné László Mariannától, aki hozzátette, hogy sokan keresik a potencianövelő szereket, mivel ezek jóval olcsóbbak  Magyarországon. Emellett népszerűek a fogamzásgátló készítmények is, bevált módszer, hogy hathavi adagot íratnak fel maguknak a vásárlók. A mozgásszervi és a porckopásra való készítmények Ausztriában  drágábbak, míg a fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők is többe kerülnek, de nem jelentősen. A vezető hozzáfűzte még, hogy a  reuma elleni készítmények, kenőcsök, gélek is népszerűek, és a multivitamin-készítményeket is keresik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!