Hírek

2012.08.28. 14:05

Költözik a gyártás - Ha nem racionalizálna, többet is veszítene a Car-Inside

Jánosháza - A jánosházi termelést a modernebb körmendi létesítményébe költözteti a Car-Inside. A cég ügyvezetője szerint a racionalizálásnál a lét a tét.

Kiss Tamás

Július közepén írtunk arról, hogy költséghatékonysági megfontolásokból egyik gyártási projektjét más országba költözteti, s így a Lentiben lévő telephelyén közel százötven fős leépítést hajt végre a német Prevent konszern tulajdonában lévő Car-Inside Kft. Arról is beszámoltunk, hogy miután az üléshuzatok szabászata Körmenden, a raktározása pedig Jánosházán történik, a Car-Inside említett két vasi telephelyén is megszűnik 15-20 munkahely. Akkori érdeklődésünkre Csillag Balázs ügyvezető arról is szólt, hogy a Jánosházán 90 dolgozónak munkát adó interiőr-projekt tovább folytatódik. A minap aztán újabb hírek érkeztek a cég háza  tájáról: kiderült, hogy a Prevent konszern úgy döntött, hogy szeptember végéig Lentiben és Jánosházán is bezárja az üzemét, a termelést pedig (az utazást vállaló dolgozókkal) Körmenden és Nagykanizsán folytatja tovább.


Mint mostani érdeklődésünkre Csillag Balázs elmondta: Jánosházán 133 dolgozót foglalkoztat a Car-Inside. Közülük nagyjából ötvenen a cégközpontban dolgoznak, s a munkájukat a tevékenység kiszervezése után egy külső cég alkalmazottjaként továbbra is Jánosházán végzik majd. A gyártási projekt áttelepítése így nagyjából nyolcvan embert érint, s  Csillag Balázs elmondása szerint kétharmaduk nyilatkozott úgy, hogy  vállalná a körmendi munkavégzést. Ennél többet ma még nem tudni:  hogy ki megy (illetve mehet), az szeptember 20-a körülre derül ki pontosan.
- Tavaly veszteségesek voltunk, így minden fillért meg kell fogni ahhoz, hogy nyereségessé váljon a cég, s Magyarországon maradjon a termelés. Jánosházán viszonylag régi az épület, az üzemeltetés sokkal többe kerül, mint a viszonylag modern körmendi létesítményé. Csak a fűtési költség például hatszorta nagyobb - engedett bepillantást a kulisszák mögé Csillag Balázs, aki szerint a magyarországi gazdasági környezet a Car-Inside Kft. ellen dolgozik, miközben a piacon egyre keményebb a harc. Az ügyvezető szerint a cégcsoporton belül román és bosnyák cégekkel kell tartaniuk az árversenyt, márpedig ezt meglehetősen nehéz megtenni úgy, hogy Magyarországon ma többe kerül egy ugyanannyit kereső dolgozó foglalkoztatása, mint a rivális országokban.
-Ha most nem racionalizálnánk, s nem húznánk össze magunkat, akkor a mostaninál sokkalta többet is veszíthetnénk, közölte érdeklődésünkre Csillag Balázs.

Az érintettek közül több dolgozóval is szót váltottunk, s mindannyian azt mondták: számítani lehetett arra, hogy újabb racionalizáló lépéseket hajt végre a Car-Inside. "Sokunknak nincs más választásunk, így vállaljuk az ingázást. Így legalább mégiscsak lesz hol dolgoznunk," fogalmazott egyikük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!