Hírek

2012.08.23. 16:47

Mindenütt mackók

Szombathely - Sok más mellett majd' háromszáz plüssmackót bemutató kiállítást is ajánl a Szent Márton-plébánia karneválidőben.

Ölbei Lívia

A hűs folyosót  benépesítik a mackók. Van kicsi és nagy (a legnagyobb a padlón üldögél egy kényelmes sarokban),  van barna és jeges, van koala és panda (a kosárban és a kosár körül van egy tizenkilenc főt számláló egész pandacsalád); van hátizsákos, de van olyan is, amelyik üdítős palackot tart a kezében. Van szaxofont fújó, és van, amely maga vált hangszerré: valójában xilofon, csak  mackófejben végződik. Van faágon mászó, van ágyban megpihenő (csúcsos hálósipkában), többen egy meggypiros fotel öblében kötöttek ki. Tiszteletét teszi a tárlaton  Micimackó is, némelyik pedig a megtévesztésig hasonlít Mackó úrra, akit sok évvel ezelőtt Sebők Zsigmond tett halhatatlanná a történeteiben. Ha  ma élne, az író talán nemcsak a Balatonra, Budapestre vagy  a tengerre utaztatná el kedves medvéjét, hanem a Savaria Karneválra is:    tényleg jó volna megtudni, milyen tapasztalatokat szerez a szombathelyi időutazáson a bölcs Mackó    úr. Egy mackókiállítás kötelező kelléke a méz (abból is van itt bőven), sőt: ezen a kiállításon van mézes sütemény is: a megterített asztalnál mintha uzsonnázni készülnének éppen.  

A csütörtökön megnyílt bemutatót a plébánia karitász-csoportja rendezte, pénteken, szombaton és vasárnap bárki megnézheti. A finisszázs pedig egészen különleges lesz: vasárnap, a karnevál záró napján nemcsak nézegetni lehet a mackókat,   hanem megvásárolni is, vagyis ezt a kiállítást vélhetően nem kell lebontani, megteszi majd a közönség. A mackóvásár bevételét a karitászcsoport segélycsomagok összeállítására fordítja.

A Szent Márton-plébánia és környéke egyébként is fontos történelmi helyszíne a karneválnak, a borostyánnal benőtt temető például a maga nemében egyedülálló: a római kortól máig tartó folytonosságot szimbolizálja.   A plébánia több programmal is készült.  Mától vasárnapig tart a kolostorpiac  az udvaron, természetesen nyitva áll a Szent Márton Látogatóközpont, ahol szombaton 11.45-kor könyvbemutató kezdődik: Az elmozdítható gyertyatartó az ajánló szerint regény a papi hivatásról, a hűségről és a kegyelemről,  Lojze Kozar életét örökíti meg.  Szintén szombaton,  15 órakor a kaufbeureni gospelkórus énekel a Szent Márton-templomban, 17 órakor kezdődik Laborczi Erzsébet orgonakoncertje. Vasárnap 10.30-kor pedig: térzene a templom előtt.    
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!