Hírek

2012.08.30. 20:14

Négyszáznyolcvan éve ért véget a várostrom, erre emlékeztek

Kőszeg - Hálaadó szentmisével, megemlékezéssel, koszorúzással, a város fúvószenekarának koncertjével ünnepelték meg csütörtökön Kőszegen, hogy 480 éve, augusztus 30-án véget ért a várostrom.

Némethy Mária

 Kőszeg ostromát személyesen I. Szulejmán szultán vezette 1532. augusztusában. Bécs ellen indult, de tudta, hogy a város előtt jelentős keresztény haderő várja. A szultán feltehetően ezt a keresztény hadat akarta keletebbre csalni, ezért hozzálátott Kőszeg ostromához. A kis vár több mint három hétig ellenállt a török támadásoknak a horvát Jurisics Miklós várkapitány vezetésével.

A várat alig félszáz katona védte, mellettük képzetlen parasztok is vállvetve harcoltak az óriási túlerő ellen. Jurisics sikerrel ellenállt a szultán seregeinek, jól kihasználta a helyzet adta előnyöket, a változó időjárást. Magyarországon ebben a háborúban kezdték alkalmazni az aknaharcot a várostromoknál. Kőszeg ostromának kimenetele igazolta a végvárak jelentőségét. Mivel nyílt csatában a török hadsereg eredményesebben harcolt a keresztény hadaknál, kiderült, hogy a várfal mögötti védekezéssel sikerrel lehet felvenni a harcot, fel is lehet őrölni a nagyon erős török haderőt. Kőszeg előhírnöke volt a következő évtizedek hadakozásainak, ami az 1543-as, majd 1552-es hadjáratokkor tűnt ki.

Csütörtökön délután a Szent Jakab templomban megtartott hálaadó szentmise után a Jurisicsvár külső udvarán rendezték meg az ünnepi megemlékezést az ostromról. Az ünnepség szónoka, Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár kiemelte:
– Kőszegen 11 órakor szólnak a harangok, naponta emlékeztetnek a most 480 évvel ez ezelőtt történtekre. Meg kell becsülni hőseinket.
Az államtitkár felidézte a legendát, miszerint 1532. augusztus 30-án a várvédők az összes egyházi zászlót a kezükbe vették, a török meg azt hitte, hogy megérkezett a felmentő sereg. Kontrát Károly beszélt arról, milyen jelentős teljesítmény Kőszegen, hogy az utóbbi években megszépült a történelmi városmag. Szólt arról, hogy a helytállás, a munka, az egymás iránti felelősség hozta meg mindig az eredményeket. Idézett Jurisics Miklós egyik császárhoz írt leveléből, amelyben megírta: saját élete kockáztatásával is kitart. Az ünnepségen vers hangzott el, a Zora Horvát Nemzetiségi Kórus adott elő néhány szép horvát dalt, majd szervezetek, intézmények képviselői koszorúzták meg Jurisics Miklós szobrát. A megemlékezés a város fúvószenekarának ünnepi hangversenyével fejeződött be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!