Hírek

2012.08.03. 15:56

Őrzik-e nyelvüket a horvát fiatalok?

Horvátzsidány - A közelben lévő horvát falvak általános és középiskolás diákjai számára rendezett 19. Peruska Mária táborban aziránt érdeklődtünk: mennyire ismerik, tudják a horvát nyelvet a fiatalok? Mi ösztönzi őket arra, hogy megtanulják?

Némethy Mária

"A 2006-os önkormányzati választások során összesen 115 horvát kisebbségi önkormányzat alakult Magyarországon. Ez az összes magyarországi kisebbségi önkormányzatok 6 százalékát jelenti. A horvát nemzeti önkormányzat listájára összesen 29731-en adták le szavazatukat, ami megközelítőleg a duplája annak a számnak, ahányan Magyarországon horvátnak vallották magukat a 2001-es népszámlálás adatai szerint" - olvasható a magyarországi horvátok honlapján.

Itt, a nyugat-magyarországi részen grádistyei horvátok élnek. Falvaikból Szentpéterfáról, Peresznyéről, Undról, Horvátlövőről, a 110 kilométerre lévő Bezenyéről is érkeztek gyerekek a Horvátzsidány közelében lévő Peruska Mária zarándokhelyen hétfőn elkezdődött táborba. Összesen 57-en jöttek el a tizenkilencedszere megrendezett táborba, ahol 13 felnőtt kísérő segíti a tábor működését, vigyáz a kisebbekre itt is, s ha kirándulnak, akkor is.

Tamburáznak, horvátul és magyarul énekelnek, minden nap misén vesznek részt, az is horvát és magyar nyelvű. Közben minden nap szóba kerül a horvátok történelme, kultúrájuk értékei. Pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Undra kirándultak, de jártak már Bükfürdőn is. A tábor tetszik lakóinak, akik között általános és középiskolások is vannak.

- Mennyire ismerik a nyelvüket, horvát gyökereiket?

- Én nagyon - hallom a horvátzsidányi Mersich Esztertől, aki 17 éves és Budapesten horvát gimnáziumba jár. - Édesapám horvát, anyukám nem. Körülöttem sokan horvátul beszéltek, mindig is meg akartam tanulni a nyelvet. Nemzetiségi óvónő leszek.

Eszter a kevesekhez tartozik. 8 éven át iskolában is tanulta a horvátot, nem rejti véka alá: kortársai közül sokan az angolt előtérbe helyezik, inkább azt tanulják.

Dumovits István horvátzsidányi plébános és Brigovich Lajos nyugalmazott tanár is azt mondja: egyre kevesebb gyerek, fiatal beszél horvátul, felgyorsult az asszimiláció. Pántos Nóra peresznyei óvónőtől meg azt hallom: az óvodában mindent elkövetnek azért, hogy a gyerekek tanulják meg a nyelvet. De ha a családban már nem beszélik, akkor ez nagyon nehéz.

Mi ösztönözheti, segítheti a horvátoknak megtartani nyelvüket? A plébános a nagymamákat említi és a horvátországi nyaralást. A tanár meg azt, hogy sokan átjárnak Ausztriába dolgozni, az ottani horvát falvakban nagy előny a horvát nyelv tudása.

- Ráébrednek, érdemes megtanulni - mondja végül.


A horvát szláv nyelv, hivatalos nyelvként használják Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és a szerbiai Vajdaságban.

Horvát nemzeti kisebbségek beszélik Ausztriában (Burgenlandban), a Vajdaságban, Magyarországon és Romániában. Nagyszámú horvátajkú kivándorolt él Nyugat-Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában is. A burgenlandi horvát nyelvet oktatják az ausztriai és nyugat-magyarországi horvát nemzetiségi iskolákban, a horvát állam is szavatolja nyelvi státuszát ennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!