Hírek

2012.08.27. 19:08

Revizorok stresszkezelésen: szolgáltatást kértek, majd ellenőriztek

Vas megye - Az egészségmegőrzéshez köthető szolgáltató szektor célzott régiós adóhatósági ellenőrzése az átlagosnál sokkal magasabb számban tárt fel hiányosságot, az adózók közel fele például nem adott nyugtát és/vagy nem jelentette be alkalmazottját.

Kiss Tamás/Vas Népe

 A nyári ellenőrzés-sorozaton belül a wellness- és gyógyturizmushoz kapcsolható tevékenységekre is kiemelten fókuszált az adóhatóság, s ezen már csak azért sincs miért csodálkozni, mert a  nyugat-dunántúli régió a kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően élen jár e szolgáltatások területén.
 
Az ellenőrzött adózók 40 százaléka követett el valamilyen jogsértést, nem kaptak nyugtát ellenőreink például bio-rezonanciás, kineziológiai kezelésről, szemészeti vizsgálatról, pedikűr szolgáltatásról, fitness edzésről. A nyugtaadási kötelezettség megszegése mellett több esetben a szolgáltatást nyújtó alkalmazottak bejelentése is elmaradt,  közölte lapunkkal a  NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Fő-igazgatósága.
Ezek után nézzünk néhány érdekesebb példát.


 
Az egyik helyen egy pedikűrös szolgáltatásait vették igénybe az adóellenőrök, akihez elfoglaltsága miatt csak egy héttel később lehetett bejelentkezni, mondván már betelt a hétre a naptára. A kezelést követően fizetésre került sor, a bizonylat kiállítása és átadása azonban elmaradt. Ekkor észlelték és foglalták le az adóellenőrök a bejelentkezéskor említett naptárat, amely szó szerint betelt, azaz naponta 8-9 vendég kezelése volt felsorolva rajta, ezzel ellentétben a nyugtatömbben volt olyan nap, amelyre egyáltalán nem került sor bizonylat kiállítására.
A naptári nyilvántartás kiértékelése és a vizsgálat folyamatban van, azonban az már biztos, hogy hatósági eljárás indul az adózónál nyugtaadási kötelezettség elmulasztása ügyében, ezt követően pedig utólagos adóellenőrzésre is számíthat.

  A  NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága által említett másik esetben szórólapon hirdette magát az a gyógymasszőr, aki több hónapja  - a  jogszabály adta lehetőséget kihasználva -  papíron szüneteltette tevékenységét. A szórólap alapján elvégzett ellenőrzés azonban nem éppen ezt igazolta, annál inkább azt, hogy a tevékenység szünetelésének bejelentése óta az illető a teljes bevételének az eltitkolására törekedett. Már csak hab a tortán, hogy a kiszabott mulasztási bírság mellett az átalányadózási lehetőségét is elveszítette.
  Az adóellenőrök egy biorezonancia vizsgálattal és kezeléssel foglalkozó kft. rendelőjébe is bejelentkeztek. A vizsgálatot kérő ellenőr az arcán levő  - korábban bőrgyógyász által megállapított  -  rozacea (bőrpír) okainak megállapítását és megszüntetését kérte. A kivizsgálás és a kezelés 18 ezer forintba került összesen, ám a fizetett összegről nem állítottak ki adóügyi bizonylatot.

  A revizorok egy hirdetés alapján telefonon érdeklődtek kineziológiai kezelés keretében történő stressz oldásról, családi problémák okozta stressz kezelését kérve, amire a szolgáltatást végző hölgy időpontot adott és közölte, hogy ezeket a problémákat a modern orvostudomány nem, csak az alternatív gyógyászat tudja kezelni, tehát az ügyfél a legjobb helyen keresi a megoldást. A bejelentkező adóellenőr a megjelölt időben és helyen megjelent.
A kezelés másfél órát vett igénybe, ami során az adóellenőr teljes lelkivilága feltárásra került, a gyermekkori traumáktól a családi problémákon keresztül a munkahelyi légkörig, ami utóbbinál az ellenőrnek el kellet rugaszkodnia a valóságtól, nehogy túl korán felfedje kilétét. A kezelés végén az adóellenőrnek 7 ezer forintot kellett fizetnie a szolgáltatásért, amit átadott, azonban a kineziológus hölgy csak visszajárót adott, bizonylatot nem. Az adóellenőr ezután elköszönt, távozott majd kollégájával együtt visszatért és bemutatkozott. A kineziológus hölgy -  hasonlóan több adózóhoz  - döbbenten vette tudomásul, hogy adóellenőrök vették igénybe szolgáltatását, ilyennel ugyanis még nem találkozott.

Az adóhatóság szerint bizonyos tevékenységet végző adózók kevésbé számítanak az ellenőrök felbukkanására, pedig a mostani akció keretében feltárt mulasztások magas száma is jól mutatja, hogy bárki az adóhatóság látókörébe kerülhet és adóelkerülő magatartása esetén súlyos büntetést kaphat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!