Hírek

2012.08.02. 12:44

Sárvár kapcsolata egy cseh várossal

Sárvár - Szeptembertől új testvérvárosa lesz Sárvárnak: a csehországi Uherské Hradiste. A képviselők is áldásukat adták a frigyre.

Nagy Ildikó

Sárvárnak jelenleg három testvérvárosa van: az erdélyi Szinérváralja, az ausztriai Sonntagberg és a németországi Steinheim an der Murr. A város képviselői legutóbbi ülésükön döntöttek arról, hogy szeptembertől egy cseh településsel gyarapodhat a testvérvárosok listája.

Az új testvér a Sárvártól mintegy 300 kilométerre lévő, a Zlin régióhoz tartozó Uherské Hradiste lesz, amelynek a neve azt jelenti: Magyarvár.

A témát Kondora István polgármester terjesztette elő. Beszélt a Vas megye és Zlin régió közötti, 2005-ben létrejött gazdasági, kulturális, kereskedelmi, természetvédelmi tudományos területeken történő együttműködést eredményező kapcsolatról. Már csak azért is, mert e kapcsolat révén talált egymásra a cseh és a vasi város.

Uherské Hradiste egy bortermő vidéken lévő, 25 ezer lakosú város, gyönyörű, középkori főtere, kolostora, temploma van. A kirakodóvásárral egybekötött szüreti fesztiválra vagyunk hivatalosak, ott írjuk alá a testvérvárosi szerződést. Elképzeléseink szerint a kétoldalú kapcsolatot Sárváron is megerősítjük majd egy aláírással, erre feltehetően jövőre kerül sor mondta el érdeklődésünkre Kondora István polgármester. Hozzátette: a kapcsolatfelvételt még az előző sárvári városvezetés kezdeményezte, így több éves ismerkedést követően írják alá a szerződést. A polgármester szerint az is szempont volt, hogy Sárvárt nagyon kedvelik a cseh turisták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!