Hírek

2012.08.04. 14:23

Szántóverseny a tarlón

Kerkáskápolna - Szántóversenyt rendeztek ma a 76 állandó lakosú faluban. Nem először, tavaly is volt már. Szlovén traktorosok is szántották a tarlót.

Némethy Mária

Volt, aki a mai kornak megfelelően motorizáltan, más az évszázadokon át megszokott lóerővel állt rajthoz szombaton a falutól kissé távolabb lévő tarlón - a szakemberek középkötöttnek mondták  talaját -, a lelkesedés nagy volt. Tavaly először rendezett Kerkáskápolna önkormányzata szántóversenyt. (Az ötlet Szlovéniából eredt, a falu egyik képviselője ott látta, milyen nagy hagyománya alakult ki ennek a versenynek.) Korábban lovasversenyt rendezett a falu, arról volt ismert, most a szántóversenyéről. Jelentkezéseket még pénteken is fogadtak, végül tíz résztvevője volt a különböző kategóriában, szép kupákért megrendezett szántóversenynek. Érkeztek versenyzők a közeli Szlovéniából is.

- Másutt az aratást ünneplik meg, ahogyan őseink is mindig megtették. Mi a hagyományos paraszti munkák közül a szántásra összpontosítunk, mert szeretnénk ráirányítani a figyelmet arra: fontos volt és marad a gazdálkodás még az olyan gyengébb minőségű földeken is, mint amilyen az Őrségé. Sajnos sokan felhagytak vele  - mondta el  a főszervező, Keserű József polgármester, aki maga is gazdálkodó.

Voltak hagyományőrző közösségi prgramok is. A  sportpályán jurtát állítottak föl, korhű öltözeteket, fegyverzeteket, lovas és gyalogosíjász bemutatót láthattak az érdeklődők a Batthyány Huszárbandérium bemutatóján, aztán a kulturális programban néptáncosok, népdalosok, citerások és mesemondó szórakoztatta a nagyérdeműt. Rendeztek konzultációt is a mezőgazdaság aktuális ügyeiről. Este a Csillagösvény zenekar adott koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!