Hírek

2012.08.07. 18:05

Zarándoklat a Fekete Madonnához

Czestochowa - Zarándokcsapat járt Czestochowában a Fekete Madonnánál. Az út lelki vezetője Merkli Ferenc plébános volt.

Takó Gábor

A csapat a reggeli órákban indult a zarándoklatra, melynek első napján folyamatos utazással eljutottak a Fekete Madonnához Czestochowaba, ahol még aznap este Merkli atya szentmisét celebrált a Rózsafüzér kápolnában. A második nap teljesen a vallási programok jegyében telt. A reggeli istentisztelet után a keresztutat is végigjárta a népes csoport az atya vezetésével. A délután városnézés jegyében telt, mely során végignézték a helyi nevezetességeket, múzeumokat. A múzeumok egyikében szemügyre vehették Lech Walesa Nobel díját. 

A következő napon felkavaró élményekben volt része a zarándokoknak. Ekkor látogattak el Auschwitz-Birkenauba a náci haláltáborba. Szemerkélő esőben látogatták végig a barakkokat, a múzeumokat. Többek között megtekintették a Magyar Állam által létrehozott emlékhelyet, mely a több százezer magyar zsidó áldozat emlékére készült. A tábor megtekintése után Wadowice felé vették az irányt. II. János Pál pápa szülővárosában megtekintették a boldog pápa tárgyaiból összeállított kiállítást. Betértek a templomba, ahol látták Karol Wojtila keresztlevelét, majd imádkoztak a pápa szentté avatásáért.

A negyedik nap délelőttjén Krakkó nevezetességeit nézték meg helyi idegenvezetővel. A Wawel fantasztikus élményt jelentett a csoport tagjainak. A katedrális kriptájában megnézték Báthory István erdélyi fejedelem sírját, a magyar és a székely himnusz eléneklésével emlékeztek rá.
 Délután egy fárasztó, de csodaszép kirándulást tettek Wielickában a híres sóbányában. A 800 lépcső fáradalmait kárpótolta a látvány és egy szentmise az ilyen alkalmakra kialakított kápolnában.
 Az utolsó napot Krakkóban az Isteni Irgalmasság Bazilikában kezdték, ahol Merkli atya szentmisét celebrált a Magyarok Kápolnájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!