Hírek

2012.09.14. 15:00

A bor is összeköti Eberaut és Vaskeresztest

Bildein - Két évre szóló partnerségi megállapodást írt alá Vaskeresztes és Eberau polgármestere Bildeinben egy nemzetközi rendezvényen. Céljuk az önkormányzati, a civil és az üzleti kapcsolatok fejlesztése.

Nagy Ildikó

- Eberau és Vaskeresztes eddig is sok szállal kapcsolódott egymáshoz, ám bízunk abban, hogy ez a megállapodás az önkormányzati, a civil és az üzleti kapcsolatok fejlődését is kedvezően befolyásolja majd - mondta Balázs János, Vaskeresztes megbízott polgármestere Bildeinben, a Vinkult elnevezésű, hét uniós ország részvételével zajló projekt rendezvényén. A kis bortermelő vidékek marketingjének összehangolásán munkálkodó szakemberek a projekt során a kapcsolatok építésére (is) törekednek, ennek egyik példája Eberau és Vaskeresztes partnerségi megállapodása.

- Közös a történelmünk, hasonlóak a földrajzi adottságaink, Vaskeresztes lakóinak jelentős része pedig német ajkú - hangsúlyozta a vasi település megbízott polgármestere, aki nagy megtiszteltetésként értékelte, hogy Vaskeresztes az első ilyen jellegű együttműködési megállapodását éppen az osztrák Pinka-völgyi régió egyik meghatározó településével kötheti meg.
 
A két évre szóló partnerségi megállapodás célkitűzését jól szimbolizálta az a jelenet, amikor Thomas Schreiner, Eberau polgármestere egy vaskeresztesi rozét, Balázs János pedig egy palack eberaui olaszrizlinget emelt a magasba.
 A két elöljáró hangsúlyozta: az aláírással és bélyegzővel ellátott hivatalos dokumentum remélhetőleg új lendületet ad a már eddig is meglévő kapcsolatoknak. Mert hiszen nemcsak Vaskeresztesen beszélnek németül, az eberaui óvodában és iskolában is tanulnak magyar nyelvet a gyerekek. Ami pedig a projektet illeti, a két település borászai is jó ideje figyelik egymás munkáját és eredményeit.

A partnerségi megállapodás ünnepélyes aláírásánál jelen voltak a nemzetközi Vinkult projektben részt vevő osztrák, szlovén, horvát, holland, spanyol, olasz és magyar turisztikai szakemberek, önkormányzati vezetők és borászok. A következő partnerségi megállapodást az olasz Bosa és a spanyol Bullas köti meg, a tervek szerint a jövő év első felében. A bildeini konferencián egyebek mellett e megállapodást is előkészítették a szakemberek.

A nemzetközi Vinkult projekt szereplői a programban részt vevő országok kisebb bortermelő vidékeinek marketingjét próbálják összehangolni. E feladat nehézségét az adja, hogy az egyes bortermelő régiók más-más fejlettségi szinten vannak. Megyénkből  Vaskeresztes szerepel a programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!