Hírek

2012.09.09. 19:37

A horvát napon horvátországi vendégek is felléptek

Torony - Horvát bállal záruló horvát napot rendeztek vasárnap Toronyban, a helybéli horvát kisebbségi önkormányzat koordinálásával.

Ölbei Lívia

Az általános iskola udvarán az egyik oldalon nagyméretű sátor (a horvát önkormányzatnak sikerült pénzt spórolnia a kibérlésére), a másikon kézműves-portékák, a hangszóróból horvát slágerzene szól, mindenfelé népviseletbe öltözött asszonyok és férfiak, előkerülnek - és egyelőre csak bemelegítésképpen meg is szólalnak -  az ilyenkor nélkülözhetetlen tamburák.


Osztrosits Tamás, a toronyi horvát kisebbségi önkormányzat elnöke érdeklődésünkre elmondja, hogy Toronyban olyan horvát családok élnek, akik más, horvátok lakta településekről költöztek ide. A toronyi horvát kisebbségi önkormányzat 2010 őszén 36 választópolgárral jött létre, a tizenegyedik horvát kisebbségi önkormányzatként Vas megyében. A nemzetiségi napok jelentőségét a jó hangulaton és a közösségi élményen túl az adja, hogy ezek az összejövetelek hozzásegítik a horvátokat a nyelv, a kultúra megtartásához. Ilyenkor mindig eljönnek a társfalvak művészeti  csoportjai (persze fellépti díj nélkül, a meghívást meghívással viszonozva).

Az idei toronyi horvát nap újdonsága, hogy Horvátországból is fogad vendégeket: egy tamburazenekart. Osztrosits Tamás azt mondja, kapcsolat lesz belőle. Az eseményen természetesen itt vannak a megyei horvát önkormányzat vezetői, képviselői, a kétnyelvű (horvát és magyar) megnyitón pedig Osztrosits Tamás mellett megszólal Torony polgármestere, Kovács György is.  A színpadon ezúttal összesen nyolc csoport lép fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!