Hírek

2012.09.09. 18:00

A Magyar Dal Fővárosa volt Szombathely, helyi dalok is megszólaltak

Szombathely - Kétszer pályázta meg az Agora Szombathelyi Kulturális Központ Szombathely számára a Magyar Dal Fővárosa címet, és idén el is nyerte. Így Presser Gábor két napot töltött a városban, a beharangozó szombatot és az igazi Magyar Dal Napja vasárnapot.

Merklin Tímea

A Szombathelyt koncertvárosként bemutató kiállítás megnyitója az Agora - Savaria Moziban még a szombati felvezető nap része volt a Big Band Fesztivál mellett. A progresszív akusztikus zenét, saját dalokat játszó Nora's Garden közreműködésével nyílt meg a tárlat a mozi aulájában a helyi média fotósainak képeiből. Dr. Puskás Tivadar polgármester a dalszerző, előadóművész Presser Gáborhoz  fűződő kapcsolatáról beszélt a megnyitójában, minthogy ez régi keletű ismeretség.

-  Még alig hagytuk el a tinédzser kort, már tudtuk, tudtam, ki az a Presser Gábor. Ikon volt nekünk, dalai számunkra, és a korszak számára is meghatározók -  mondta a polgármester.

A polgármester a  kiállításáról szólva kifejtette: a fénykép a pillanat megörökítése, és ezek a pillanatok itt a zene dimenziójába emelnek minket.

És valóban: Mándli László, Bonyhádi Zoltán, Balogh Zsolt, Bokor István, Mészáros Zsolt, Leyrer Gergő, Büki László, Garai Antal, Vágvölgyi Bálint képein emlékezetes helyi koncertek intenzív pillanatai idézik  elénk az élményt, és a közelmúlt eseményeiből hozzák vissza a rajongott zenei figurákat, köztük Kiss Tibort, Kirchknopf Gergőt, Lovasi Andrást, Beck Zoltánt, Kóbor Jánost.

A megnyitón személyesen részt vett Presser Gábor, a Magyar Dal Napja atyja, akinek a polgármester külön köszönetet mondott, hogy idén Szombathely lehet a Magyar Dal Fővárosa. Mivel Presser Gábor most két napot, egy éjszakát a városban tölt, dr. Puskás Tivadar azzal tréfált, majd tárgyalásokat folytat a tényleges ideköltözéséről.

 Presser Gábor szót kapva megköszönte a szombathelyieknek a pályázatot, amely fantasztikus volt; akik írták, most házhoz hoznak sok jó dalt, csak egy-két lépést kell tenni a helyszínek között.

- Köszönöm, hogy meghívtak, remélem, a szombathelyiek sokáig nem felejtik el, milyen programot csináltak a Magyar Dal Napján - mondta végül a zeneszerző.

A rendezvényen még egy számot játszott a Nora's Garden,  az Azért jöttem-et, amelyik egy alternatív zenei klubtól elnyerte az Év dala címet.

A további  zenés programok közül  kiemelkedő az ideiglenesen visszaállított  30Y busz jelensége. A Thököly utcában olyan tömeg várta  a járatot, hogy nem mindenkinek sikerült felszállni, hiszen a buszon már eleve sokan ültek. Nehezen fért fel maga a 30Y zenekar is, hogy játsszon egy kicsit. Jött egy másik 30Y busz is, de hát a Városháza megállóban a zenekar miatt gyülekeztek...

A Fő téren Grünwald Stefánia, az Agora igazgatója megnyitó szavai után Presser Gábor köszöntötte az árnyékból a tűző napra, a színpad elé gyűlő tömeget (Helló), majd két régi-régi dalt játszott szombathelyi közreműködőkkel: ott volt Horváth Meggie, Tóth Nóra, Fekete Linda, Szabó Tibor és Kirchknopf Gergő. Az Illés zenekartól szólt a Néha furcsa hangulatban az utcát járom egymagamban kezdetű nóta, az LGT-től pedig a Neked írom a dalt. Szabó Tibor külön elénekelte az Engedj el!-t. Aztán Somló Tamás és a 4N Acoustic lépett a színpadra olyan nagy slágerekkel, mint az Ő még csak most 14 vagy a Primadonna vagy az Annyi mindent nem szerettem még... Aztán beindult a szombathelyi zenevonat Violet Eye-jal, a Belmondóval, az Animával, a 30Y-nal, a Lorddal, a Csík zenekarral és Presser Gáborral, végül az Ocho Macho-val.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!