Hírek

2012.09.25. 19:13

A városi és a roma önkormányzat együttműködéséről

Celldömölk - A nemzetiségek jogairól szóló 2011-es törvény értelmében köt együttműködési megállapodást a két önkormányzat.

Ölbei Lívia

Szerdán kerül a városi képviselő-testület elé annak az együttműködési megállapodásnak a tervezete, amelyet a celldömölki önkormányzat és a celldömölki roma nemzetiségi önkormányzat vezetői látnak el kézjegyükkel. A roma nemzetiségi önkormányzat augusztusban már megtárgyalta és elfogadta a tervezetet.

Az együttműködési megállapodás sok más mellett rögzíti, hogy a városi roma nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve az önkormányzati hivatal. Az együttműködési lehetőségek között pedig szerepet kap - mint a városi önkormányzat által biztosított és megoldandó feladat - egyebek mellett a kulturális szolgáltatás, a nyilvános könyvtári ellátás, a közművelődés, a tájékoztatás, a szociális alapellátás, a helyi közfoglalkoztatás; továbbá a roma nemzetiségi önkormányzat kulturális, művészeti hagyományőrző programjainak támogatása (szervezés, lebonyolítás).

Ez utóbbira volt sikeres példa nemrég a hatodik celldömölki roma nemzetiségi nap, amelyhez (ahogy arról beszámoltunk) ezúttal a hagyományként két éve útnak indított, Cellben másodszor megrendezett megyei roma nap is csatlakozott. A kulturális identitásra összpontosító, több neves előadót, zenekart fölvonultató megyei nemzetiségi roma napot hivatalosan Fehér László, Celldömölk polgármestere nyitotta meg. Ott is elhangzott, ami a megállapodás kapcsán is elmondható: a romák esélyeinek növelése az egész társadalom érdeke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!