Hírek

2012.09.18. 14:39

Adózok Vasban: a legnagyobb különadózó jövedelem tavaly 245,5 millió forintra rúgott

Szombathely - A vasi adózóknak tavaly 26,2 milliárd forint adófizetési kötelezettsége keletkezett az összevont adóalapot képező jövedelmeik után. A NAV közlése szerint a forrásadós jövedelmek után 1,8 milliárd forint személyi jövedelemadó folyt be a költségvetésbe.

Kiss Tamás/Vas Népe

A 2011-es adóévről összesen 125,3 ezer Vas megyei illetőségű magánszemélyt érintő személyi jövedelemadó bevallás érkezett, s ez 618 darabbal marad el az előző évitől. Mint az adóhatóság keddi sajtótájékoztatóján Király Miklós, a NAV Vas Megyei Adóigazgatóságának igazgatója ugyancsak elárulta: a  korábbi évek tendenciáit követve a magánszemélyek legnagyobb része, 81,8 százaléka ez évben is önadózóként tett eleget bevallási kötelezettségének. Az összevont jövedelmen belül a legnagyobb,  91,2 százalékos részesedéssel ez évben is a munkaviszonyból származó bérjövedelmek bírnak.


A vasi adózóknak tavaly összesen 26,2 milliárd forint adófizetési kötelezettsége keletkezett az összevont adóalapot képező jövedelmeik után, mely 87,6 százaléka az előző évinek. A csökkenés egyrészt az egykulcsos,  16 százalékos adó (részleges) bevezetésének és a kedvezmények változásának volt köszönhető.

Az elkülönülten adózó jövedelmek közül továbbra is az osztalék jövedelmek bírnak a legnagyobb részesedéssel. E jövedelmek kiáramlása jelentősen,  78,4 százalékkal megemelkedett, egyrészt az eredményesebb gazdálkodásnak, másrészt a 2011-től érvénybe lépő 16 százalékos adókulcs okán az osztalékfizetések halasztása miatt.

Az elkülönülten adózó (forrásadós jövedelmek) után 10.107 magánszemélytől 1.8 milliárd forint  személyi jövedelemadó folyt be a költségvetésbe, mely 15,6 százalékkal haladja meg az ingatlan bérbeadással korrigált egy évvel korábbit.
A legmagasabb összevont jövedelem Vas megyében tavaly 102,7 millió forint volt. (Az országos első helyezetté 1 milliárd...) Az adózó e jövedelmével a második helyezettet 31,0 millió, a harmadikat pedig 40,3 millió forinttal előzte meg. A megye legmagasabb összevont jövedelme mindamellett, hogy messze elmarad az egy évvel korábbitól (203,5 millió forint) a régiós TOP lista negyedik  helyét foglalja el. A TOP 100-as megyei listán az átlagos összevont jövedelem 29,5 millió forint volt, ami a régiós átlag 57,7 százalékának felel meg.

 A megye legnagyobb különadózó jövedelme 245,5 millió forint volt (jóval az országos 7,2 milliárd forint) alatt, a régió 10. helyére volt elegendő. E jövedelem teljes egészében osztalékból származott. A szóban forgó személy az osztalék mellett 30,3 millió forint összevonás alá eső jövedelemmel is rendelkezett, összes jövedelme után 45,4 millió forint adókötelezettsége keletkezett, ezáltal a megye legnagyobb adófizetője is ő lett.
 A TOP 100-as megyei listán az átlagos elkülönülten adózó jövedelem 43,0 millió forint, ami a régiós átlag egyharmadának felel meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!