Hírek

2012.09.06. 13:47

Alakul a Mária útvonal

Körmend - Mária-út néven építenek ki egy új zarándok- és turistaútat több egyesület és alapítvány összefogásával.

Kozma Gábor

Formálódó zarándokút Közép-Európában címmel tartanak konferenciát a jövő héten a körmendi Közöségi Házban. Téma az új Mária-útvonal, annak megvalósítása. Megyénkből már minden égtáj felé eljuthatunk hasonló utakon, a legismertebb a Szent Márton útvonal.

- A kezdeményező egyesületek és alapítványok célja az, hogy megismertessék Közép-Európa vallási és kulturális értékeit, a zarándoklatra vállalkozók számára pedig biztonságos zarándokhálózatot építsenek ki. A Mária út a modern vallásos szemléletnek megfelelően ökumenikus - tájékoztattak szervezők. - A meglévő fő szakasz Mariazelltől Csíksomlyóig tart 1400 kilométer hosszan. Az észak-déli végpontokat pedig a lengyelországi Częestochowa és a boszniai, többségében horvátok által lakott Medzsugorje jelenti. Az osztrák-magyar határmentén, a magyar oldalon hiányzik egy észak-déli irányú együttműködés. Jelen projekt vállalása ezt a hiányt kívánja felszámolni oly módon, hogy Oslitól egészen Szentgotthárdig egységes rendszerbe fűzi fel a határtérség vallási, épített örökségi, kulturális és ökológiai értékeit - tájékoztattak.

A feladatok elvégzésére földrajzilag is jól szakaszolható körzetekben kerül majd sor. A magyar oldalon az alábbi négy szakasz kijelölése történt már meg: a Sopron megyei rész, Osli-Hegykő-Kópháza, egészen a Vas megyei határig. A Kőszeg és Vasvár, a Vasvár és Celldömölk, valamint a Körmend- Szentgotthárd közötti szakaszé. Minden egyes szakasz a projekttevékenységet illetően önálló rendszert képez, ezért is van szükség legalább három munkatalálkozóra, hasonló jellegű lesz a körmendi is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!