Hírek

2012.09.10. 16:27

Az alma mater visszavár - Találkozó a NYME-SEK-en

Szombathely - Száznál is többen jelentkeztek a NYME-SEK találkozójára, amelyet az 50 éve indult népművelő-könyvtáros képzés jubileuma alkalmából rendeznek.

Merklin Tímea

1959-ben került Kőszegről Szombathelyre a tanítóképző, 1962 őszén indult  a népművelő-könyvtáros képzés - idézte fel  Horváth György, a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület elnöke, aki maga is részt vett ebben az első generációs képzésben, aminek fél évszázados jubileuma alkalmából rendezik a találkozót; a házigazda prof. dr. Gadányi Károly a NYME-SEK elnök-rektorhelyettese.  A korábbiakban volt már közös megemlékezés: 1987-ben, a 25. évfordulón, és olyan is, amelyre külön került sor: 2002-ben, a 40. évfordulón. Most az első nap, szeptember 14-én,  pénteken  közös programra kerül sor,  15-én, szombaton pedig saját szekciót tartanak a népművelők és a könyvtárosok is.

Pénteken a köszöntők után 11 órától  a képzés szakmai irányairól, változásairól   Horváth Margit, dr. Tóth Gyula, dr. Katona Attila, dr. Murányi Péter, Kispálné Horváth Mária, Zsámboki Árpád  beszélnek. 14 órakor fotózás lesz  az Alma Mater-szobornál, majd dr. Csider Sándor  elülteti a kultúra élő fáját. Lesz megemlékezés  a Weöres Sándor szobornál,  a  Nagy Gáspár emléktáblánál. 16 órakor  emléktáblát adnak át a hajdani főigazgató, Szalay László  tiszteletére. Ezután a hallgatók mesélnek pályájukról, este nosztalgia gólyabál  lesz. Szombaton délelőtt a könyvtárosok a tanszékükön rendezik a programot, délután a Berzsenyi könyvtárba látogatnak. A  népművelők kulturális sétára mennek a városba: a Weöres-szobortól a Fő téren át az Iseumhoz, hogy a régiek is  lássák az új Szombathelyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!