Hírek

2012.09.12. 18:19

Az egykori harcmodort és életmódot keltik életre A nyugati gyepű pajzsa fiataljai

Szombathely - A Karneválon és több hagyományőrző rendezvényen is nagy sikert aratott A nyugati gyepű pajzsa egyesület, mely a Szent István korabeli harcászatból tart bemutatókat.

Tersztyánszky Krisztina

A fiatalok hagyományőrző tapasztalatokkal a hátuk mögött pár éve választották ki ezt a nagy átalakulással járó történelmi korszakot. Azokat a jól képzett gyalogsági harcosokat idézik fel, akik a Pozsonytól Zaláig húzódó nyugati gyepűt, azaz megerősített határvidéket védték.
A korabeli viseletet, fegyverzetet a  sírokban feltárt tárgyi emlékek és orosz régészeti kiadványok alapján rekonstruálták. A harcosok viselete  csúcsos acél sisakból, hosszú ingből, bő nadrágból, lapos, kerek orrú bőrcsizmából állt. Lánc-ing csak a leggazdagabbaknak járt, a többiek sok réteg ruhával, gyapjú vagy selyem köntösökkel védték magukat. A fegyverzetet pajzs, egyenes kard, balta, lándzsa, szablya, vagy fokos alkotta. A hagyományőrzők bemutatóikon is ilyen eszközökkel ütköznek meg, amelyek komoly sérüléseket tudnak okozni.

- Igazlátók ügyelnek a szabályok betartására, de a becsület is megköveteli, hogy ne okozzunk nagyobb sérülést egymásnak - magyarázza  Tompa Balázs, az egyesület vezetője, aki szerint  a csapatot  ötven-ötven százalékban vezérli  a múlt tisztelete és a másik legyőzésének örök vágya. Számos hazai és külföldi fesztiválon, versenyen mérik össze tudásukat más vitézekkel. Pár-  és csapatharcban idehaza már alig tudják legyőzni őket, s a nemzetközi küzdőtéren is a középmezőnyben vannak.
A napokban a lengyelországi Biskupin történelmi skanzenbe utaznak egy fesztiválra. Létszámuk tizenhat fő, ám közülük csak hat a vérbeli harcos, akiknek számát szeretnék tízre felfejleszteni.
Lányok is vannak a közösségben, ők korhű kézműveskedéssel, főzéssel, hímzéssel foglalatoskodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!