Hírek

2012.09.10. 05:45

AZK-dalverseny: a Nora's garden szerzeménye nyert

Sárvár - A művelődési központban működő AZK (Alternatív Zenei Klub) legelső dalversenyét a Nora' s Garden nyerte meg. A díjat szombaton Beck Zoltán adta át.

Ölbei Lívia

"Szeretünk mélytengeri halászok lenni, az a tapasztalatunk, hogy sok értékes gyöngyszemet hozhatunk föl onnan", indokolja Benkő Gábor, az  1989 óta működő Alternatív Zenei Klub vezetője az első,  de a remények szerint nem  az utolsó év AZK-dalverseny útnak indítását.  Gábor úgy látja, hogy bár a kortárs dalnak presztízse van, elég kevés minőségi szerzemény születik mostanában, úgyhogy az AZK a dalszerzői kedvet is szerettek volna ébreszteni Az év dala-pályázattal, amelynek díjátadóját nem véletlenül időzítették a magyar dal napja előestéjére (délutánjára). 

A díjátadón itt van  Beck Zoltán (Beck Zoli), a 30Y frontembere, aki egyúttal a zsűrit is képviseli: teljes joggal. A felhívásra beérkezett tizenkilenc dal értékelését ugyanis a Pécsi Tudományegyetemen  általa útnak indított, az ő szakmai igazgatásával működő  Zenélő Akadémia (ZEN)  tutori teamje vállalta, magától értetődő nagyvonalúsággal, a  leghatározottabb komolysággal és  nemzetközileg jegyzett-elismert  szakértelemmel.   A ZEN egyfelől   "tudományos regiszterekben emancipálja, a tudományos beszédnek teszi ki", vagyis a kultúra teljes jogú szegmenseként ismeri-ismerteti el  a könnyű zenét.  Másfelől meg  minden pécsi egyetemi polgár számára felkínálja a könnyű zenével való ismerkedés és foglalkozás lehetőségét, méghozzá a legátfogóbb értelemben: a zenekari menedzsmenttől a média-kommunikáción és a design-tervezésen át a stúdiómunkálatokig és a színpadi megszólalásig. Ahogy annak a maga komplexitásában működnie kell(ene).

Úgyhogy nem akármilyen zsűri találta úgy, hogy a mezőnyben a szombathelyi Nora's Garden Azért jöttem című dala a legjobb. Tetszett "a sanzonos megszólalás, az elképesztő énekhang, hogy a dal pont azt mondja el, ami benne van". Beck Zoli szerint különben a popzene szakmaisága az első körben  nem is zenei (persze aztán az  is!), hanem hitelességi kérdés.  (A hivatalosan ki nem hirdetett második helyen is Nora' s Garden-dal végzett az AZK-versenyben.)

 "Azért jöttem ezen a virágmintás napon, hogy megmondjam: elmegyek, feladom", énekli a virágszerű Nóra, és sodor, visz magával a háromnegyedes lüktetés. Dehogy adja fel. (Így folytatódik a győztes dal is.)

A Nora's Garden 2008-ban jött létre Szombathelyen: Tóth Nóra, Harsányi Levente és Tóth András barátságára és zeneszeretetére alapozva. Nóra és András  időközben Skóciába ment tanulni, de nemrég hazatértek. Nóra azt mondja, végleg; a győztes dal is ebből a mehetnékből (jöhetnékből)  született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!