Hírek

2012.09.14. 05:04

Búcsú a gázszámláktól - Milyen fűtésre érdemes váltani?

Körmend - Egyre többen akarnak megszabadulni a magas gázszámlától. Milyen fűtési módok bizonyulnak korszerűnek és környezetbarátnak? Melyek optimálisak a mi klímánkon? Szakembertől kértünk tanácsot, válaszokat.

Némethy Mária

A magyarok 63 százaléka mai napig gázzal fűt,   a távhő jelentős részét is gázzal állítják elő. Nem titok az sem, hogy a világ gázkészlete körülbelül 30 évig elegendő, és az egyre nehezebb kitermelés, a készletek csökkenése miatt folyamatosan és egyre jelentősebben drágul. A jövő az alternatív tüzelőanyagok használata. 
Ugyanakkor az is közismert, hogy a  családi házak csupán három százaléka tartozik az "A" energetikai besorolás alá. Mintegy 2,5 millió forintos beruházással közel ilyenné lehetne tenni egy átlagos családi házat, felére csökkentve az épület energiafogyasztását.

- Magas volt a gázszámla, meg akartunk szabadulni tőle. Ezért álltunk át napkollektoros fűtésre is. Persze amikor nincs napsütés, ez nem segít, de ha süt a nap, akkor  a használati meleg víz jelentős részét a nap energiája  adja. Fás kazánnal  fűtünk.
Röviden ennyi, amit a körmendi Marton Miklóstól  - hallok az átállás körülményeiről.

Sokan törekednek arra, hogy a mai energiafüggő világban egy energia-kímélőbb és modernebb fűtési megoldást alkalmazzanak. A folyamatosan emelkedő gázár miatt egyre égetőbb igény, hogy a felhasznált tüzelőanyaggal minél hatékonyabban, ezzel együtt környezetkímélőbb módon fűtsünk.

De melyik fűtési rendszerre érdemes átállni a mi klímánkon? A kérdést Garger Ferenchez  intézem, aki épületgépész mérnökként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, s 30 éve foglalkozik alternatív fűtési módokkal.
- Alapítója voltam a Szelíd Energia Egyesületnek, saját gyártmányú napkollektorokat is készítettem. Szerintem érdemes kondenzációs gázkazános fűtésre vagy napkollektorosra átállni - hallom a nagy tudású, tapasztalt mérnöktől.
A kondenzációs gázkazánok az 1980-as évektől kezdtek elterjedni. Elsőként Hollandiában használták, ahol mára már csaknem az összes gázfűtési rendszert ezzel a környezetkímélő és energia-takarékos módszerrel oldják meg. Magyarországon még kezdeti stádiumban van alkalmazása.


Mi az elve? Garger Ferenc elmagyarázza: amikor nem kondenzációs gázkazánnal fűtünk, az égéstermékkel együtt rengeteg hő is a kéménybe jut. A kondenzációs kazán a füstgázban rejlő hőenergiát hőcserélő segítségével kinyeri, a szabadba távozó vízgőz kondenzálásával több mint 10 százalékos kondenzációs hőenergia visszanyerhető. A kondenzációs gázkazán alkalmazásakor a fűtési rendszerhez szükséges melegvíz-tároló tartály telepítése.
- A napenergia hasznosítása is nagyon jó, elegendő csak arra gondolni, hogy a szomszédos országban, Ausztriában világelsők ebben - magyarázza a mérnök. Elmondja: a meglévő tető alkalmas a napkollektorok telepítésére, de külön állványra is lehet szerelni azokat. 6-8 év a megtérülési idő, 4 tagú családnál már érdemes alkalmazni fafűtéses kazánnal együtt. Lehet gondolkodni.

Az Új Széchenyi Terv fűtési rendszerek korszerűsítést támogató alprogramjára beérkezett igények lefedik a meghirdetett támogatási keretet. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a 2012. szeptember 7-én  beérkezett pályázatok feldolgozásáig felfüggesztette a konstrukciót.   A felfüggesztésről szóló közlemény megjelenését követő 24 órán belül beadott pályázatokat még feldolgozták. 
 Az Új Széchenyi Tervből elnyerhető támogatás hozzájárul a lakóépületek energiahatékonyságának javításához, elősegíti a szén-dioxid kibocsátás további  csökkentését. A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatást kondenzációs kazántechnológiát és megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerekre írták ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!