Hírek

2012.09.14. 07:20

Divatba jött a mattfényezés

Vas megye - Pár évtizede a szépen csillogó lakk terjedt el, mára azonban visszatérni látszik a matt fényezés. Minek is köszönhető a régi megoldás újbóli elterjedése?

Kelemen Attila

A gyári fényezés technológiája több évtizedes múltra tekint vissza. Az autókat egyre jobb minőségű és egyre tartósabb védőréteggel látták/látják el. És mivel a csillogást szinte már képtelenség fokozni, ezért az elmúlt években újra divatba jött a mattfényezés.

Ez a megoldás nem új keletű dolog, ugyanis néhány évtizede a raliautók motorháztetőit is matt fekete festékkel látták el. Méghozzá abból a célból, hogy a visszaverődő napfény ne vakítsa el az  amúgy is folyamatosan koncentráló, alig pislogó  pilóták szemét. Ez a megoldás  talán nem meglepő módon  elterjedt a hetvenes évek sportautóin. Némely típusú autón csak a motorháztetőt látták el ezzel a megoldással, mindemellett ekkor lett divat a középen átívelő dupla matt csíkozás az autók orrán és a tetőn. Most harminc-negyven év elteltével újra felfedezték a gyártók a mattságban rejlő előnyöket, azonban ma már nem a visszaverődő fény tompítása az elsődleges kiváltó ok, hanem az olcsóbb és praktikusabb gyártási technológia. Ráadásul akár elemenként is cserélhetők az ilyen technológiával ellátott felületek - hosszasan tartó előkészítő munka nélkül.


 A szuper sportautó gyártók sem akartak lemaradni a trendi irányvonaltól: gyári extraként kínálják az egyedi, igény szerint kiválasztott selyemfényű, illetve matt lakkozást.
 Vajon az új hóbort jobb megoldás a klasszikusnak nevezhető, hagyományos fényezésénél?

 Az eddig is köztudott volt, hogy egy kisebb karc vagy sérülés csak csúffá tudja tenni az autót. Egy-egy ilyen hibát ugyan el lehet tüntetni, ám, vagy újra kell fényezni a felületet, vagy lakkréteggel kell javítani. Ugyanez a helyzet a mattfényezésnél is. Ha jó minőségben hordják fel a fényezett felületre, akkor kevésbé koszolódik a mattfényezés. De ettől függetlenül mégis nehezebben lehet tisztán tartani, ugyanis a gépi autómosó keféi a szokásosnál nagyobb mértékben sérthetik meg a felületét. Akik mégis ragaszkodnak a matt külsőhöz, de azt autófóliaként viszik fel a karosszériára, azoknak sem ajánlott a gépi autómosó. Az autófólia ugyanis hajlamosabb az apróbb karcok begyűjtéséhez. Sőt, az esetleges mély meghúzások nyomát szinte képtelenség polírozással eltüntetni róla.

 Mindezek figyelembevételével, ha valaki úgy döntene, hogy mattá varázsolja az autóját, két megoldás közül választhat. Vagy az átfényeztetést választja, és így az autót elemeire kell szedetnie. Ez idő- és munkaigényes folyamat, ami növeli a kiadásokat. Egy átfényezett autó ráadásul az eredeti jellegét is elveszíti, így nem csak a forgalmiba bejegyzett színét kell megváltoztatni, hanem eladásnál is értékcsökkenéssel kell számolni. Ellenben létezik egy praktikusabb megoldás, a fent említett fóliázás. Kívülről szinte nem is lehet észrevenni a különbséget, ráadásul mindeközben tartja az értékét is: a fólia megvédi a fényezést az UV-sugárzástól. Így akár eladásnál még jól is jöhet az ilyen jellegű mattosítás.
Bármilyen fényezést is választunk, ne feledjük: az autó felülete ápolásra szorul. 

Melyik szín a legveszélyesebb?

Furcsán hangzik, de az autónk színe segíthet elkerülni a közúti baleseteket. Egy nemrég készített amerikai kutatás megállapította, hogy nappal a pink, a fekete, a szürke és az ezüst színű autókat veszik észre leginkább a környezetükben közlekedők. Világosban a sárga, az arany, a sárgásbarna és a narancs a legkevésbé észlelhető árnyalat. Éjszaka is a narancssárga a legveszélyesebb szín a feketével és a sárgásbarnával együtt. Ellenben akik piros, arany, ezüst és fehér festésű autóval közlekednek éjszaka, azok nyugodtabbak lehetnek: őket észlelik leghamarabb a körülöttük lévő többi autóból. Éppen ezért, ha valaki autóvásárlásra adja a fejét, érdemes latba vetnie: a kedvenc szín domináljon, vagy inkább a biztonságosabb?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!