Hírek

2012.09.11. 09:02

Egy adag vattacukor

A bazár, a búcsúfia (és lánya), a céllövölde, a nagy körhinta. Tessék beszállni. Kezünkben nagy adag, édes, ragacsos, szempillantás alatt semmivé váló vattacukor. Volt, nincs.

Tóth Róza

A több mint negyvenéves fekete-fehér fotón nyílt és elszánt, rövidre nyírt hajú kb. ötéves néz a világba – és a fényképezőgép lencséjébe. Fehér szövetruhácskáját sötétkék hímzett virágok díszítik, a lábán csúszkáló fehér harisnya és fehér, fűzős egész cipő. Mintha a kincseit mutogatná. Nyakában tekintélyes lánc (nyilván kiabáló réz-sárga), és még a láncnál is sokkal, de sokkal szebb, kövekkel kirakott (nyilván mind más színű) medál. A képen nem látszik, de valószínűleg van ott valahol egy karra vehető, piros műanyag kosárka is (mint Piroskáé, amikor a kaláccsal meg a borral a nagymamához indul); de ebből a kosárból jókora szőlőfürt kandikál ki, a kövér, áttetsző szőlőszemekben zölden csillan meg a szeptemberi fény. Pont, mint az igazi.

Igazi búcsúfia, az alsósági bazári forgatagból, amely majdnem végignyúlik az utcán, míg bele nem fut a kiserdő meg a homokbánya előtt elterülő rét (gyöp) körhintás (van egy kicsi, meg van egy nagy) hullámzásába. Olyan az egész, mint egy nagy adag, édes, ragacsos, szempillantás alatt semmivé váló vattacukor. Volt, nincs. Másnap a búcsúsok szedik a sátorfájukat, aztán megint lehet várni, hogy egy év elteltével, napokkal az esemény előtt megérkezzenek, letáborozzanak, kinyisson a céllövölde és beüzemeljék a ringlispilt.

A Mária-napi búcsú alkalmából mostanában már a Cell és Ság között húzódó széles sávban (senkiföldjén) telepednek le a „búcsúsok”; ezt tették a hétvégén is. A nagy körhinta látszólag mit sem változott (de hát Törőcsik Mari is ilyen körhintán száll boldogan az ég felé a halhatatlan filmben); viszont időközben kitaláltak más, rafináltabb izgő-mozgó szerkezeteket is.

A búcsú teológiai szempontból a római katolikus egyházhoz kapcsolódik (mondja a lexikon): a bűnbocsánat után is fönnmaradó, a tisztítótűzben letöltendő büntetések elengedésével egyenlő. A búcsújáró hely pedig természetesen olyan kegyhely, ahol szentek ereklyéi, illetve a tiszteletükhöz kapcsolódó tárgyak, képek meglátogatása révén búcsú nyerhető el. A kultuszhelyek, zarándokhelyek jelentős része, különösen a 17-18. században, a Mária-tisztelet jegyében alakult ki (mint a celli). A búcsújárásnak évszázadok óta velejárója a vásár, a mulatság, a szórakozás.

A bazár, a búcsúfia (és lánya), a céllövölde, a nagy körhinta. Tessék beszállni. Kezünkben nagy adag, édes, ragacsos, szempillantás alatt semmivé váló vattacukor. Volt, nincs. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!